Reszta z dzielenia wielomianu
Potato: Halo, halo. Z góry dzięki za pomoc.
Wielomian W(x) z dzielenia przez wielomian P(x) =x2 +x−2 daje reszte x+1. jaka reszte daje
wielomian W(x) z dzielenia przez x+2?
11 paź 19:38
Adamm: x2+x−2=(x−1)(x+2)
W(x)=(x−1)(x+2)*Q(x)+x+1
W(x)=(x+2)*[(x−1)*Q(x)+1]−1
więc jaką daje resztę?
11 paź 19:42
Potato: Nie mogę zrozumieć zapisu W(x)=(x+2)*[(x−1)*Q(x)+1]−1
Da się to jakoś prościej wyjaśnić?
11 paź 19:54
Adamm: reszta z dzielenia wielomianu W przez P (P różne od zera (tożsamościowo))
czym to nazywamy?
to taki wielomian R, że
W=P*Q+R, Q to dowolny wielomian, i taki że stopień R<stopień P
zgodnie z tą definicją, W(x)=(x−1)(x+2)*Q(x)+x+1
również, po przekształceniu tej równości mamy
W(x)=(x+2)*[(x−1)*Q(x)+1]−1
czyli. −1 jest resztą z dzielenia W(x) przez x+2 (zgodnie z tą definicją)
11 paź 19:58
Eta:
W(x)=(x−1)(x+2)*Q(x)+ x+1
W(x)=(x−1)(x+2)*Q(x)+ x+2−1
W(x)=(x+2)[(x−1)*Q(x)+1] −1−−reszta
11 paź 20:05
Potato: Ok, już rozumiem, wielkie dzięki za pomoc.
11 paź 20:25
Eta:
11 paź 20:29