Uprość wyrażenie
Bartek: Uprość wyrażenie:
Oraz
11 paź 19:04
5-latek: Zacznij od dziedziny
x2+2x+4≠0
bedziesz mial juz rozklad tego wielomianu
x5−4x3+x2−4≠0
x3(x2−4)+1(x2−4) ≠0
(x3+1)(x2−4)≠0
teraz wzory skroconego mnozenia i dalej rozkladaj
Tak samo licznik w drugim
11 paź 19:08
Adamm: 2x3−16=2*(x3−8)=2*(x−2)(x2+2x+4)
11 paź 19:10
5-latek: Co dla mnie jest bez sensu w takim zadaniu wyznaczac dziedzine no ale musi
Trudno .
11 paź 19:12
Eta:
1/ D=R x
2+2x+4>0 −−− nie rozkłada się w zbiorze R
11 paź 19:18
5-latek: Dobry wieczor

sam to sobie sprawdzi
11 paź 19:27