Usuń niewymierność z mianownika
Patrycja: Hej mam problem z dwoma przykładami. Ktoś? coś?
Usuń niewymiernośc z mianownika
11 paź 18:56
Blee:
Drugi pierwiastek w pierwszym ulamku na pewno jak wyglada?
Nie jest przypadkiem 3
3√6
11 paź 18:58
Blee:
W drugim Zastosuj wzor skroconego mnozenia:
a3 − b3 = (a−b)(a2 + ab + b2)
11 paź 18:59
Patrycja: zgadza sie, moj błąd
11 paź 18:59
5-latek: Ktos , cos
Nie Pani profesor . Moze nastepnym razem
Dzisiaj proponuje zajrzec do ksiazki Nowosiolowa Specjalny wyklad algebry elenemtarnej i tam
Pani ma wyjasnione jak takie przyklady robic
11 paź 19:00
Blee:
A w pierwszym analogiczny wzor skroconego mnozenia stosujesz
11 paź 19:02
Mila:
e)
| 11 | | 11 | |
| = |
| = |
| 9−33√6+3√36 | | 32−33√6+3√62 | |
wg wskazówki
Blee:
a=3, b=
3√6
| | 11 | | 3+3√6 | |
= |
| * |
| = |
| | 9−33√6+3√36 | | 3+3√6 | |
11 paź 20:49
Mila:
f) a=3√5, b=3√2
Sama dokończ.
11 paź 20:51