odwrotnosc funkcji
Seba: Znajdz odwrotnosc funckji
f(x)=1−2x1+x
robilem to tak
y=1−2x1+x
x=1−2y1+y
→ y = 02+x = 0
tak troche dziwnie mi to wyglada, czy to jest zrobione dobrze?
11 paź 18:14
5-latek: Brak okreslonej dziedziny
Musza byc takie same do obu funkcji
Zamieniasz tylko zmienne (po co tam 0?
11 paź 18:19
Seba: a juz widze blad w dzialaniu, dziekuje
11 paź 18:20
5-latek: A czy dobrze jest zrobione to mozesz sam sprawdzic np w wolframie
Wykresy danej funkcji i funkcji do nie odwrotny sa symetryczne wzgledem prostej y=x
11 paź 18:23
5-latek:

Podam przyklad
y=x
2 tutaj dziedzina x∊R (bo to funkcja wielonianowa wiec funkcja do niej odwrotna
powinna byc funkxja y={x}
Ale wiesz ze y=
√x jest okreslona dla x≥0
wiec nie jest do nie odwrotna ale juz na przediale x∊<0,
∞) juz tak
Widzisz to ?
11 paź 18:30
Mila:
| | −2x+1 | |
y= |
| funkcja homograficzna − różnowartościowa w dziedzinie. |
| | x+1 | |
(x+1)*y=−2x+1
x*y+y+2x−1=0
x*(y+2)=1−y
zamiana zmiennych
wykresy symetryczne względem prostej y=x
11 paź 18:48
Mila:
Chyba chodziło o odwrotną funkcję do danej?
11 paź 20:42