Różniczkowe - problem
Jack: Question:
xy' + y = 7x
2
kminie jak to zrobić... no i nie mam pomysłu
| | y | |
podstawienie t = |
| nic nie daje. |
| | x | |
xy' + y wygląda na rozpisanie pochodnej x* y' + x' * y ale jak to zapisac w jednym?
(xy)' ? to po jakiej zmiennej wtedy
11 paź 18:07
Adamm: xy'+y=0
c(x)=yx
c'(x)=y'x+y
c'(x)=7x
2
11 paź 18:10
Jack: matko jedyno, myślałem że to zmienne rozdzielone :x
11 paź 18:11
11 paź 18:11
Jack: czyli (xy)' = x' * y + x * y' ?
mogę tak zrobić?
11 paź 18:12
Adamm: tak
11 paź 18:12
Jack: ok, dzięki
11 paź 18:13
11 paź 18:17