Zaznacz na płaszczyźnie następujące zbiory
Kacper09: Zaznacz na płaszczyźnie następujące zbiory:
A = { (x, y) ∊ R2 : |x|≤|y| }
B = { (x, y) ∊ R2 : |x| + |y| ≤ 1 }
11 paź 18:06
5-latek:

b) ten kwadrat wraz z brzegami
11 paź 18:10
Kacper09: Prosiłbym o jakiś komentarz, bo nie ogarniam tego
11 paź 18:26
5-latek: |x|+|y|≤1
teraz przypadki
x≥0 i y>0
x≥0 i y<0
x<0 i y≥0
x<0 i y<0
np dla 1 x≥0 i y<0 |x|=x i |y|= −y (to z definicji
wiec masz tak x−y≤1 to −y≤1−x to y≤−1+x to y≤x+1 rysyjesz ta prosta i zaznaczasz gdzuie
y<x+1
Tak wszystkie cztery przypadki w wyznaczasz czesc wspolna
Brzegi rowniez bo masz nieroenosc slaba a nie ostra
11 paź 18:36
Kacper09: Dzięki
11 paź 18:56