rozkład wielomianów
xx: Muszę rozłożyć wielomian na czynniki liniowe. W(x)=x4+10x3−90x−81
I teraz mam pytanie, jeśli największa potęga wielomianu to 4 tzn, że nawiasów też muszą być
cztery?
Zrobiłem to tak: (x2−9)(x2+9)10x(x2−9)= (x−3)(x+3)(x2+9)10x(x−3)(x+3)
Wiem, że zadanie rozwiązałem źle, ale wytlumaczyłby mi ktoś na co mam zwracać uwagę przy takim
rozkładaniu i jak to robić ogólnie? Byłbym bardzo wdzięczny
11 paź 17:21
Janek191:
W(x) = x4 + 10 x3 − 90 x − 81
W(3) = 81 + 270 − 270 − 81 = 0
Podziel W(x) przez x − 3 itd.
11 paź 17:24
xx: wychodzi x
3+13x
2+39+27 I co dalej z tym zrobić?
11 paź 17:31
xx: x3+13x2+66 *
11 paź 17:32
Janek191:
Ma być
x3 + 13 x2 + 39 x + 27
11 paź 17:39
xx: aa tak, faktycznie, pomyliłem się
11 paź 17:40
xx: x
2(x+13)+3(13x+9) cos w tym kierunku, czy zle?
11 paź 17:41
Janek191:
(−3)3 + 13 *(−3)2 + 39*(−3) + 27 = 0
Podziel x3 + 13 x2 + 39 x + 27 przez x + 3
11 paź 17:42
5-latek: Zle . czy wspolny czynnik jest ten sam ?
Szukaj pierwiastkow wsod dzielnikow (27)
11 paź 17:43
xx: A rozumiem, czyli wychodzi x2+10x+9, następnie dzielę to przez x+1 i wychodzi x+9 i to koniec
zadania?
I czy zw każdym przypadku rozkładania liniowego rozwiązuję to takim sposobem? Bo chodzi o to,
żeby nie było żadnej potęgi, tak?
11 paź 17:49
xx: Rozwiązanie to (x+3)(x−3)(x+9)?
11 paź 17:50
5-latek: Nie nie w kazdym . Nie kazdy woelomian stopnia czawrtego da sie rozlozyc na czynniki liniowe
Ale wielomian stpnia czwartego mozesz rozlozyc na dwa wielomiany stopnia drugiego
11 paź 17:51
5-latek: Rozwiazanie 17 ; 50 jest zle
Nie otrzymasz wielomianu stopnia czwartego
11 paź 17:52
Janek191:
W(x) = ( x −3)*(x + 3)*( x + 1)*(x + 9)
11 paź 17:53
xx: No tak, nie zauważyłam, ze dzieliłem jeszcze przez x+1, dobra, dzięki wielkie
11 paź 17:54