Jaka jednostka ?
abcd: ln (83,7 kΩ) =x
czyli
ex=83,7 kΩ
Jaką jednostkę będzie miało x ?
11 paź 17:19
Adamm: np.
prędkość może się wyrażać przez
v(t)=et
nie ma to żadnego związku z jednostkami
t ma jednostkę czasu
v ma jednostkę m/s
ale mogło być też na przykład
a(v)=ev, i wtedy a ma jednostkę m/s2 a v ma jednostkę m/s
sam widzisz że x może mieć dowolną jednostkę, jeśli jakąś ma
11 paź 18:02
abcd: czyli rysując wykres nie wpisuje się wtedy żadnych jednostek obok osi ?
11 paź 18:17
Adamm: ja nie wiem czym jest x
x to może być wszystko i nic
to powinieneś wiedzieć sam
11 paź 18:18
abcd: a czy nie można tego stwierdzić korzystając z tego, że:
ex=83,7 kΩ ?
czyli jednostką x powinno być ekΩ lub ln (kΩ)? Bardziej skłaniałbym się ku ln(kΩ)
11 paź 18:53
'Leszek: W fizyce w kazdym wzorze musza sie zgadzac jednostki ! !
Wzor typu v = et musi zawierac odpowiednie wspolczynnik np.
v= α*eβt , gdzie jednostka α jest (m/s) zas jednostka β jest (1/s) , t − sekunda ! !
W fizyce jest caly dzial zwany analiza wymiarowa i kazdy student przed dopuszczeniem
do cwiczen laboratoryjnych musi uzyskac zaliczenie z analizy wymiarowej
i teorii bledow !
11 paź 20:23
abcd: a co w przypadku jeśli wyrażenie jest bardziej skomplikowane jak np. ex=83,7 [kΩ] ?
czy jesteśmy w stanie podać jednostkę "x" ?
11 paź 20:29
'Leszek: Zawsze trzeba podac jednostki na tym polega fizyka ! !
Tego ucza na kazdej uczelni wyzszej o profilu technicznym !
W Twoim wyrazeniu jest blad , chyba ze przyjeto jednostki umowne , ale wynika z instrukcji
do cwiczenia ! Zapoznaj sie dokladnie z trescia polecenia cwiczenia !
11 paź 20:37
abcd: W ćwiczeniu jest funkcja, która zmienia się logarytmicznie:
Z=log10 (ax+b), gdzie a i b są stałymi.
W tabeli posiadam wartości Z [kJ] i x [K] otrzymane z pomiarów.
Zadaniem było przekształcenie funkcji do postaci liniowej, które ostatecznie wygląda tak:
10Z=ax+b
Pytanie jest takie, czy po przekształceniu funkcji do postaci liniowej, ulegnie zmianie
jednostka parametru 10Z ?
Czy jednostką 10Z też będą [kJ], czy np. 10kJ lub log (kJ) ?
11 paź 20:43
'Leszek: No wlasnie masz tam stale a i b , to nie sa tylko liczby matematyczne czyli maja
okreslona wartosc , ale maja odpowiednie jednostki ( na pytaniu przez asystenta
prowadzacego cwiczenia jakie sa jednostki a i b polegnie prawie kazdy student ,
wiec nie lekcewaz tego )
Masz jednostki Z( kJ ) i x( K ) wyznacz jednostki stalych fizycznych a i b .
11 paź 20:49
abcd: b [kJ]
a [kJ/k]
Zgadza się ?
Problem leży w tym, że mam narysować wykres przedstawiający funkcję 10Z=ax+b (zmienne to "Z"
i "x", stałe to "a" i "b").
Nie wiem jaka będzie jednostka na osi pionowej wykresu (czyli tam, gdzie mam wartości 10Z).
11 paź 21:01
'Leszek: Jezeli masz wzor Z = log10( ax + b) ?
Czyli Z = α* log(ax +b) oraz Z [kJ] to α = 1[kJ] , x[K] to a[1/K] , b nie ma jednostki !
Na osi pionowej odkladasz wartosci 10Z bez jednostki , na osi poziomej
odkladasz x [K] .
Masz otrzymac wykres lini prostej y = ax +b , niech y = 10Z , czyli dla
poszczegolnych wartosci Z obliczasz y , odlkadasz na osi pionowej , a na osi
poziomej odkladasz wartosci x[K].
11 paź 21:21