Graniastoslup
Gosc: Dany jest graniastoslup prawidlowy czworokatny oblicz pole powierzchni calkowitej,objetosc oraz
przekatna graniastoslupa jesli obwod podstawy wynosi 32cm a wysokosc graniastoslupa
12cm
11 paź 16:59
kochanus_niepospolitus:
masz dane ... podstaw do wzorów
11 paź 16:59
Janek191:
4 a = 32 cm ⇒ a = 8 cm
h = 12 cm
11 paź 17:01
Gosc: Czyli jakie beda wyniki?
11 paź 17:05
kochanus_niepospolitus:
Podstaw do GOTOWYCH wzorów
11 paź 17:09
5-latek: Jest taki wzor i go sobie zapamietaj (dla prostopadloscianu
d= a2+b2+c2
================
gdzie a i b to dlugosci podstawy a c to wysokosc prostopadloscianu a d to dlugosc przekatnej
prtostopadloscianu
Miales to w poprzednim zadanie tylko nie uwazales
Wiec licz sam
11 paź 17:11
Mila:
d2=a2+b2+c2
a=b
więc
d2=2*a2+c2
11 paź 18:01