działania na potęgach
Ada: Potęgi, oblicz
(8/3)2 * (3/8)12
11 paź 16:53
Ada: przepraszam pomyłka
(8/3)10 * (3/8)12
11 paź 16:54
Janek191:
| | 8 | | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | |
= ( |
| * |
| )10* ( |
| )2 = 1* |
| = |
| |
| | 3 | | 8 | | 8 | | 64 | | 64 | |
11 paź 16:56
5-latek: teraz dokoncz sama zadanie
11 paź 16:57
Janek191:
Witaj 5 − latku

!
A jak nie miała potęg o wykładniku ujemnym

?
11 paź 16:59
Ada: (3/8)−10 * (3/8)12 = (3/*)2 = 9/64 ?
11 paź 17:01
Ada: (3/8)12= 9/64
11 paź 17:01
5-latek: Dzien dobry
Janek 191
11 paź 17:02
Janek191:
Patrz: 16.56
lub I wwersja17.01
11 paź 17:03
5-latek: | | 3 | | 3 | | 3 | |
( |
| )−10*( |
| )12= ( |
| )−10+12= dokocz |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
11 paź 17:05
Ada: No (3/8)2= 9/64
11 paź 17:09
Ada: Jesli bylibyście tak dobrzy to mam też coś takiego.
11 paź 17:12
5-latek: 214= 34*74
146= 26*76
107= 27*57
155= ... sama i terqaz sobie to poskracaj
11 paź 17:18
Ada: 3−1 * 7−2 *21 * 52 = 1/3 * 1/49 * 50 = 50/147 ?
11 paź 17:32
5-latek: A co mowi wolfram np ?
czy tam sobie sprawdzilas czy masz dobrze ?
11 paź 17:44
Janek191:
| 214 *107 | | 34*74 * 27*57 | | 2*52 | | 50 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 155*146 | | 35*55*26*76 | | 3*72 | | 147 | |
11 paź 17:48
5-latek: czasami trzeba dac szanse na sprawdzenie
Mozna wiele zyskac .
11 paź 17:53