matematykaszkolna.pl
poprosye o pomoc jurek: Mam zadanie które podobno było kiedyś na mauturze. Pomożecie? Każdą liczbę należącą do zbioru liczb całkowitych, należy pokolorować na jeden z czterech wybranych kolorów, w tym zielony, niebieski, czerwony i szary. Należy to zrobić w taki sposób, by każda liczba, którą można jako suma dwóch liczb o różnych kolorach miała kolor zielony. Czy da się zrealizować pokolorowanie wszystkimi 4 kolorami? jeśli nie uzasadnij dlaczego i wykaż dla ilu mniej kolorów jest to możliwe, a jeśli tak to uzasadnij tez dlaczego.
11 paź 16:48
kochanus_niepospolitus: Zbiór liczb CAŁKOWITYCH Jeżeli tak, to nie da się pomalować tych liczb na ŻADEN kolor Jeżeli to miał być zbiór liczb NATURALNYCH, to można pomalować na 3 kolory. Coś bardziej to podchodzi pod zadanie konkursowe, a nie maturalne.
11 paź 16:52
jurek: a możesz mi udowonić dla tych 3?
11 paź 16:58
kochanus_niepospolitus: pomyśl chwileczkę ... to nie jest trudne ... naprawdę, to bardzo łatwe zadanie konkursowe
11 paź 17:00
kochanus_niepospolitus: warunkiem jest to, że mówimy tutaj jedynie o liczba NATURALNYCH
11 paź 17:00
jurek: nie mam pojęcia właśnieemotka
11 paź 17:02
kochanus_niepospolitus: a jeśli chodzi o liczby całkowite, to oczywiście − można pomalować ale to nie będą 4 kolory
11 paź 17:09
kochanus_niepospolitus: To powiedz z jakiego konkursu jest to zadanie
11 paź 17:09
Mila: Junior, ten sam co u Iwony.
11 paź 17:12
kochanus_niepospolitus: Miluś ... dziękuję za informację ... to zadanie przynajmniej trochę bardziej skomplikowane niż poprzednie emotka
11 paź 17:17
jurek: up
14 paź 18:33
Adamm: zadanie z aktualnego konkursu
14 paź 18:36
jurek: up
15 paź 09:13