Zadanie optymalizacyjne z analizy
Shiner: Zadanie optymalizacyjne, wyznaczana jak największa objętość, gdzie suma długości wszystkich
krawędzi prostopadłościanu wynosi 96.Chodzi o samo zaczęcie, nie wiem co zrobić z trzema
niewiadomymi.
11 paź 16:43
kochanus_niepospolitus:
V = a*b*c
4*(a+b+c) = 96
Jeżeli jesteś na poziomie liceum to nie jesteś w stanie zrobić tego zadania, brakuje jakiegoś
założenia, z którego można by było zapisać jeszcze jedno równanie.
Jeżeli jesteś na studiach, to tworzysz funkcję dwóch zmiennych (np. a i b) ii wyznaczasz
maksimum lokalne funkcji V(a,b) = a*b*(96 − a − b)
11 paź 16:47
Shiner: Dzięki wielkie, w takim razie ktoś musiał zapomnieć o jakimś stosunku, kwadracie albo
dodatkowej informacji.
11 paź 16:51
kochanus_niepospolitus:
Ale ogólnie −−− wyjdzie prostopadłościan foremny o boku a=8
11 paź 16:54
kochanus_niepospolitus:
Ewentualnie można by zrobić to na raty.
Czyli:
1) Wskazujemy, że c mają 'jakąś' tam wartość i optymalizujemy wymiary a i b, tak aby przy
określonym 'c' objętość prostopadłościanu była jak największa
Z tego wyjdzie, że a=b
2) W tym momencie mamy już trzecie równanie i mamy V(a) = a2(96−2a)
3) Ale to w sumie jest niepotrzebne, bo 'c' była jedną z długości (nie była ona konkretnie
wybrana) więc przy odpowiedniej argumentacji piszemy a=b=c
11 paź 16:56