Dowód indukcyjny
Wadim: Dzień dobry. Uczę się dowodzić indukcyjnie i będę wdzięczny za sprawdzenie poprawności mojego
rozwiązania.
Treść: Udowodnić, że dowolną kwotę pieniędzy złożoną z n złotych (n≥4) można wypłacić monetami
2 i 5 złotowymi.
Moje rozwiązanie:
S={n≥4, n∊ℕ, m,k∊ℤ: n=2*k+5*m}
1. Dla n=4 mamy:
4=2*k+5*m
∃k,m∊ℤ 4=2*k+5*m, zatem 4∊S
2. Załóżmy, że n0∊ℕ ∧ n0∊S ∧ m0,k0∊ℤ
n0+1=2*k0+5*m0 → 2*k+5*m+1=2*k0+5*m0 → 2*k−2*k0+5*m−5*m0+1=0 →
2(k−k0)+5(m−m0)+1=0
∃k,m,m0,k0∊ℤ 2(k−k0)+5(m−m0)+1=0, zatem n0+1∊S
Na mocy indukcji własność zachodzi dla n≥4, n∊ℕ.
11 paź 16:14