układ równań
układ: taki układ równań
x+px=1
x−y=2
w trakcie rozwizania dziele przez 1+p to robie zalozenie ze p rozne od −1 i rozpatruje osobno
dla p= −1 tak?
11 paź 15:47
Jerzy:
Może podaj treść zadania, a nie swoje wynurzenia.
11 paź 15:49
układ: rozwiazac podany uklad
11 paź 15:51
kochanus_niepospolitus:
ale rozwiązać ten układ w zależności od parametru p czy co
11 paź 16:09
kochanus_niepospolitus:
[ (1+p) 0 | 1]
[ 1 −1 | 2]
masz taki układ
11 paź 16:10
kochanus_niepospolitus:
z tego wynika, że:
a zatem:
11 paź 16:12
układ: nie jest napisane tylko rozwiaz uklad rownan i nic wiecej
11 paź 16:21
układ: o co chodzi z tymi kwadratowymi nawiasami?
11 paź 16:24
układ: ja to zrobilem tak
x=2+y
2+y+py=1
y(1+p)=−1 teraz robie zal ze p rozne od −1 zeby podzielic i licze osobno dla p=−1 wychodzi
sprzeczne
y=−1/1+p i wyliczam x
dobrze?
11 paź 16:26
układ: teraz robie założenie*
11 paź 16:27
Mila:
W której klasie jesteś?
0 16:10 kolega przedstawił początek rozwiązania za pomocą wyznaczników.
11 paź 18:30
Mila:
x+p*y=1
x−y=2 /*(−1)
−−−−−−−−−
x+p*y=1
−x+y=−2
−−−−−
p*y+y=−1
y*(p+1)=−1
| | 1 | | 2*(p+1)−1 | |
x=2+y⇔x=2− |
| ⇔x= |
| |
| | p+1 | | p+1 | |
Odp:
| | 2p+1 | | 1 | |
x= |
| i y=− |
| dla p≠−1 |
| | p+1 | | p+1 | |
lub
brak rozwiązań dla p=−1
11 paź 18:37