Zadanie
Gosc:
Dany jest prostopadloscian o wymiarach 0,15m X 1,2dm X 10cm.Narysuj jego siatke,oblicz pole
powierzchni calkowitej,objetosc,przekatna prostopadloscianu
11 paź 15:17
kochanus_niepospolitus:
0.15m = 15cm
1.2dm = 12cm
10cm = 10cm
i rysujesz
11 paź 15:20
Gosc: A jak z polem powierzchni calkowitej,objetoscia i przekatna?
11 paź 15:26
kochanus_niepospolitus:
wzory odpowiednie zastosuj na PC i V
przekątna prostopadłościanu ... oblicz przekątną jednej ze ścian (tw. pitagorasa) a następnie
korzystając z tej przekątnej i trzeciej długości liczysz długość przekątnej prostopadłościanu
11 paź 15:29
Mila:
W każdym podręczniku masz siatki, poczytaj podręcznik, oglądaj siatki.
Na lekcjach też to było, spojrzyj do zeszytu.
wpisz w Google : siatki prostopadłościanu
11 paź 15:39
Gosc: Ale nie umie dojsc do tej przekatnej
11 paź 15:59
Mila:

p− przekątna podstawy
d− przekątna prostopadłościanu.
a=0,15m=15 cm
b=1,2dm=12 cm
c=10cm
d
2=(a
2+b
2)+c
2
Licz, daj pytanie, jeśli będą kłopoty
11 paź 16:05
Gosc: Czyli ze to bedzie tak?
d2=15+12+10
d2=37
?
11 paź 16:11
Mila:
d2=152+122+102
d2=225+144+100
d2=469
d=√469 możesz obliczyć za pomocą kalkulatora przybliżoną wartość
11 paź 16:21
Gosc: A Ppc=2ab+2bH+2aH=2*15*12+2*12*10+2*15*10=900?
11 paź 16:28
Gosc: v=15*10*12=1800
?
11 paź 16:42
5-latek: V= 15*12*10= 1800
I jest to odpowiedz prawie dobra
Zastanow sie dlaczego prawie ?
To samo w poscie wyzej z tego samego powodu jest to odpowiedz prawie dobra
11 paź 16:48
Gosc: To co jest zle?
11 paź 16:49
5-latek: Wyniki sa dobre ale czegos przy nich brakuje
11 paź 16:50
Gosc: Cm?
11 paź 16:52
5-latek: tak brakuje jednostek miar tylko napisz jakie beda
11 paź 16:52
Gosc: A wysokosc to 10cm?
11 paź 16:53
5-latek: tak H= 10cm
Wiec Ppc= 900cm (jakich ?
V= 1800 cm (jakich?
11 paź 16:55
Gosc: cm2
Ale to normalne ze takie duze wyniki wyszly?
11 paź 16:57
kochanus_niepospolitus:
to wcale nie są takie duże wartości
900cm2 = 0.09 m2
1800 cm3 = 0,0018 m3
11 paź 16:59
5-latek: Wszedzie cm2 maja byc?
A czy to normalne ze dlugosc przekatnej kwadratu o boku a=1 wynosi p[2} ?
Przeciez nie jest to ladna liczba
POle masz dwa wymiary czyli cm*cm= cm2
Obkjetosc V= cm*cm*cm= cm3
11 paź 17:01
Gosc: Dobrze,dziekuje
11 paź 17:12