Rownanie rozbiczkowe pierwszefo rzedu cos tam dalej
Elena: dy/dx = 3x − 2y + 8
11 paź 15:12
kochanus_niepospolitus:
y' + 2y = 3x + 8
e
2xy' + 2ye
2x = e
2x(3x+8)
(e
2xy)' = e
2x(3x+8)
| | 3x | | 13 | |
e2xy = e2x( |
| + |
| ) + C |
| | 2 | | 4 | |
y = ....
11 paź 15:19
Elena: skad nafle zostao wyczarowane e2x ?
11 paź 15:28
kochanus_niepospolitus:
przemnożyłem obustronnie ... aby móc 'zwinąć' lewą stronę
11 paź 15:30
kochanus_niepospolitus:
jest tu zastosowany 'myk':
(g(x) * y) ' = g(x)*y' + g'(x) * y
jako, że: (eax)' = a*eax
to widzę, że dla a=2 można 'zwinąć' lewą stronę
11 paź 15:31
'Leszek: Mozna metoda podstawiania :
| | dy | | du | | dy | | du | |
3x −2y +8 = u ⇒ 3 −2 |
| = |
| ⇒ |
| = (−1/2) |
| + 3/2 |
| | dx | | dx | | dx | | dx | |
Podstaw do rownania i scalkuj !
11 paź 15:32
Jerzy:
y = C(x)*e−2x
y' = C'(x)*e−2x −2C(x)e−2x
C'(x)*e−2x −2C(x)e−2x + 2C(x)−2x = 3x + 8
C'(x)*e−2x = 3x + 8
C'(x) = e2x*(3x + 8)
i teraz całkujesz obustronnie , aby obliczyć C(x)
11 paź 15:39
Elena: dziekuje !
11 paź 15:45
Elena: wyszlo mi: y= 3/2x + 13/4 + (c*e
−2t)/4
a w odpowiedzi nie ma dzielenia przez 4 przy tym e
11 paź 16:07
kochanus_niepospolitus:
| C | |
| = C 1 ... bo C to jest liczba rzeczywista  |
| 4 | |
11 paź 16:08
Elena: to mam zapisac
y= 3/2x + 13/4 + (C1*e−2t)
?
11 paź 16:18