Wektory bazy kanonicznej
Bartek: Witam, ponawiam pytanie:
Które wektory bazy kanonicznej e1=(1,0,0), e2=(0,1,0), e3=(0,0,1) spełniają warunek:
a) (e1 + e2) x e3 = 0
b) e1 x e3 = −e2
c) <e1,e1> = 0
Jak mam odczytać np <e1,e1> − myślałem, że to iloczyn wektorowy, ale w tym zadaniu mamy np
e1xe3, bardziej bym się skłaniał że to jest iloczyn wektorowy.
Bardzo proszę o wytłumaczenie, jak się za to zabrać.
Pozdrawiam
11 paź 15:02
kochanus_niepospolitus:
to jest iloczyn SKALARNY
11 paź 15:05
Bartek: bardzo proszę od początku <e1, e1> będzie iloczynem skalarnym a e1xe3 wektorowym?
w takim razie?
a co w przypadku takiego zapisu(takie same zadanie, inny przykład):
d) (e1,e2)=0 i e1xe2=0
e) (e1,e3)=0 i e1xe3=e2
11 paź 15:09
kochanus_niepospolitus:
Masz notatki z wykładu ?
11 paź 15:11
Bartek: Pare razy przeszukałem swój zeszyt jak i koleżanki i nic takiego nie znalazłem w nich...
11 paź 15:16
Bartek: kochanus niepospolitus − masz jakiś pomysł?
11 paź 15:34
'Leszek: Zapis : <a,b> oznacza iloczyn skalarny wektorow a i b
Zapis a x b , oznacz iloczyn wektorowy wewktorow a i b
11 paź 15:38
Bartek: a co w przypadku (e1,e3)?
tutaj tak to powinien wyjść wektor: (e1 + e2) x e3, a w odpowiedzi wychodzi skalar, albo tutaj
e1xe2 wynikiem w odpowiedzi jest 0, a tak to powinno wyjść (v1, v2, v3)
11 paź 15:50
Bartek: UWAGA UWAGA, popełniłem błąd w przepisywaniu:
Otóż powinno być tak:
a) (e1 + e2) x e3 = ∅
Z tego co mi wiadomo ∅ <==> v || w
Załóżmy, że v = e1+e2 a w = e3
v = e1+e2 = (1,0,0) + (0,1,0) = (1,1,0)
v || w było by, gdyby v powstało poprzez wymnożenie wektora w przez dowolną k (całkowitą)
Nie ma takiej liczby k która z wektora w = (0,0,1) utworzyła by wektor v = (1,1,0) więc one nie
są równoległe.
Dobrze rozumiem? w Takim razie (e1 + e2) x e3 = ∅ jest nieprawdą?
12 paź 21:08
Bartek: Nawet wyliczając kąt między nimi, wychodzi 90*, tak więc są prostopadłe.
Dziękuje za pomoc
12 paź 21:20