Rozłóż na czynniki wyrażenia (doprowadź do postaci iloczynowej)
Nex: a) xy + xz +yz
b) ax2 − bx2 − by − ax + a − b
c) a5 − a3 + a2 −1
11 paź 11:40
nocnaćma: c) a3(a2−1)+1(a2−1) =( a3+1)(a2−1)
Teraz samemu wzory skrocnego mnozenia
11 paź 11:42
Nex: c) = (a + 1)(a2 − a + 1)(a − 1)(a + 1)= (a + 1)2(a2 − a + 1)(a − 1)
11 paź 11:55
Nex: Tak powinno być? Masz jakieś wskazówki jak ugryźć a i b?
11 paź 11:55
Nex: up
11 paź 13:52
Nex: up
11 paź 16:50
Nex: yp
11 paź 20:05
5-latek: Nie mam w tej chwili pomyslu . Moze ktos inny pomoze
11 paź 20:06
Mila:
a5 − a3 + a2 −1=a3*(a2−1)+(a2−1)=(a2−1)*(a3+1)=
=(a−1)*(a+1)*(a+1)*(a2−a+1)=(a+1)2*(a−1)*(a2−a+1)
11 paź 22:27
Mila:
a i b masz źle przepisane
miało być:
a)
xy + xz +y+z=x*(y+z)+(y+z)=(y+z)*(x+1)
b)
ax2 − bx2 +bx − ax + a − b=
x2(a−b)−x(a−b)+(a−b)=
=(a−b)*(x2−x+1)
11 paź 22:36
Nex: Dzięki Mila, szczerze wierzę, że to powinno tak być, ponieważ mam lekko podstarzałego profesora
i ledwo pisze po tablicy, więc mógł się też pomylić kreując kserówkę. Podpunkty dobrze
przepisałem, bo są z kserówki. Dzięki za rozwiązanie
12 paź 13:15
Mila:
12 paź 15:04