Katy w kole
nocnaćma:

Niech AA' bedzie wysokoscia trojkata ostrokatnego ABC a S srodkiem okregu iopsanego na tym
trojkacie
Udowodnij ze kąt BAA' = ∡SAC
11 paź 11:34
5-latek: Wiem z esrodek okregu opisanego na trojkacie lezy na przeciu sie symetralnych
W czym mi to pomoze ?
11 paź 11:47
iteRacja:
<BAA' = 90
o − <CBA /z Δ prostokątnego BAA'
<CSA = 2*<CBA / wpisany i środkowy oparte na tym samym łuku
<SAC = <SCA / ΔSAC jest równoramienny − AS, AC promienie
| | 1 | | 1 | |
<SAC = |
| (180o − <CSA) = 90o − |
| <CSA = 90o − <CBA |
| | 2 | | 2 | |
<SAC = <BAA'
i koniec..
11 paź 11:54
5-latek: dziekuje

Mialem wlasnie pisac ze ∡SAC = ∡BAC jako wpisane oparte na tym samym luku AC
Za trudne zadania
11 paź 11:59
5-latek: iteRacjo
Moj problem polega na tym ze potrafie od razu zobaczyc jakies katy , ale jesli przyjdzie znalez
go gdy trzeba np jakies dodac czy odjac o juz tego nie widze .
Moze sie poprawi gdy bede przerabial podobienstwo trojkatw i Tw talesa .
11 paź 12:10
iteRacja:
zadania nie są za trudne dla Ciebie! naprawdę dużo ich rozwiązujesz, a to zawsze dobrze się
kończy

podstawa to dobry rysunek : właściwy bardzo pomaga, zły jeszcze bardziej przeszkadza
na tym są zniekształcone kąty i Δ za bardzo zbliżony do prostokątnego
do rysunków warto ściągnąć Geogebrę, szybko się rysuje, łatwo jest coś poprawić
11 paź 12:11
iteRacja:
to jeszcze jedna rzecz:
∡SAC = ∡BAC jako wpisane oparte na tym samym luku AC
te kąty nie są oparte na tym samym łuku, czy rzeczywiście o te chodziło?
11 paź 12:15
5-latek: Przepraszam jestem jeszcze slaby i pozna reaguje
Sa trudne w tym zbiorze . W zbiorze Drobka Szymanski do geometrii w tym dziale sa latwiejszse
chyba nie o to chodzi bo jesli bym chcial tak napisac to musialbym poprowadzic prosta AD np
przechodzaca przez punkt S i wtedy
kat DAC oparty = katowi BAC
11 paź 12:30
iteRacja: te kąty DAC i BAC nie będą równe i nie będą oparte na tym samym łuku w Δ ostrokątnym (tylko w
Δ prostokątnym będą, zrób kilka rysunków w ramach ćwiczeń)
a z jakiego zbioru jest to zadanie?
11 paź 13:13
5-latek: Juz odpisuje
Matematyka w szkole sredniej
Geometria Zbior zadan cz 1 Maria Małek GWO Gdansk 1993r
11 paź 13:19