fuck logic
cojestkurna: hej, trochę mi nie bangla to...
1. Sprawdzić poprawność rozumowania:
Niech x będzie liczbą rzeczywistą, taką że jeśli x ≤ 1, to x > 0. Zatem x jest liczbą
dodatnią.
czyli p − x≤1
q − x>0
p⇒q
czyli fałszem jest jedynie to, że jesli x ≤1 to x≤0 . Tzn implikacja 1⇒0
Ok, czyli prawdą jest to, że jeśli x≤1 to x>0. Spoko
No ale teraz
jeśli x>1 to x≤0 też jest prawdą bo 0⇒0
i jeśli x>1 to x>0 też jest prawdą, 0⇒1
i jak mam to interpretować? x jest dodatni czy nie? Bo trochę mam mindfucka jak na to patrzę.
Chodzi o to, że x nie może być większy niż 1? i większy od 0? Tak to trochę rozumiem, ale kuźwa
dalej mam wątpliwości.
11 paź 08:19
cojestkurna: tzn x nie większy od 1, za to większy od 0
11 paź 08:23
Jerzy:
Implikacja ma tą własność,że z prawdy może wynikać tylko prawda, natomiast z fałszu
może wynikać zarówno prawda, jak i fałsz.
11 paź 08:35
Adamm: jeśli x≤1 to x>0
jeśli x>1 to x>0
wniosek? x>0, czyli x jest dodatnie
11 paź 08:36
Jerzy:
No i oczywiście implikacja wyjściowa jest fałszywa, bo to że liczba jest niewiększa od jeden
nie oznacza,ze jest liczbą dodatnią.
Niech x = −1 , mamy: p = 1 i q = 0 , czyli 1 ⇒ 0 (z PRAWDY ⇒ FAŁSZ )
11 paź 08:50