Okres funkcji
Karo: Ile wynosi okres :
tg(2x−1)<√3
jak w ogóle liczyc okresy funkcji trugonometrycznych?
11 paź 07:38
Adamm: to nie jest funkcja tylko nierówność
11 paź 08:05
Jerzy:
A jeśli pytasz o okres funkcji f(x) = tg(2x − 1) , to:
tg[2(x + T) − 1] = tg(2x − 1) , czyli: 2(x + T) − 1 = 2x − 1 + π ⇔ 2x + 2T − 1 = 2x − 1 +π
| | π | | π | |
⇔ 2T = π ⇔ T = |
| , czyli okresem podstawowym tej funkcj jest T = |
| |
| | 2 | | 2 | |
11 paź 08:15
Karo: a jak ogólnie badać okres fkcji trygonometrycznych?
czy postępowanie jak w poniższym przykładzie jest ok? j jest ok?
np. sin(3x+1) = 2π (2 pi, bo podstawowy okres sin to 2 pi)
3x+1 = 2π
3x=2π−1
x=(2π−1)/3?
11 paź 09:12
Adamm: nie wymyślaj własnej matematyki
11 paź 09:16
Adamm: f(x)=sin(3x+1)
szukamy najmniejszego (stałego) T>0 takiego że
f(x)=f(x+T) (o ile istnieje)
sin(3x+1)=sin(3x+3T+1)
3x+1=3x+3T+1+2kπ lub 3x+1=π−3x−3T−1+2kπ
w drugim przypadku T nie jest stałe
w pierwszym przypadku mamy
| | 2 | |
T= |
| kπ <− najmniejsze dla k=1 |
| | 3 | |
| | 2 | |
T= |
| π <− okres podstawowy |
| | 3 | |
11 paź 09:20