oblicz współrzędne wierzchołków
Aniaa: Podstawami trapezu ABCD są odcinki AB i CD. Wiedząc, że osią symetrii tego trapezu jest prosta
l oblicz współrzędne wierzchołków B i C, gdy:
a) A=(−1,−2), D=(2,5), l: x=5
b) A=(3,7), D=(−1,−2), l: y=4
10 paź 23:30
Janek191:

a) A= ( −1, −2) D = ( 2, 5)
l : x = 5
Mamy
| | − 1 + x1 | |
B = ( x1, − 2) oraz |
| = 5 ⇒ −1 + x1 = 10 ⇒ x1 = 11 |
| | 2 | |
B = ( 11, − 2)
===========
| | 2 + x2 | |
C = ( x2, 5) oraz |
| = 5 ⇒ 2 + x2 = 10 ⇒ x2 = 8 |
| | 2 | |
C = ( 8, 5)
=========
11 paź 00:57