ciało 6-elemtowe
Milo: Wykaż, że nie istnieje ciało, które miałoby dokładnie 6 elementów.
Miałem tylko 9 warunków, jakie ciało musi spełniać i nie mam pojęcia, jak tutaj cokolwiek
stworzyć.
10 paź 23:05
jc: Najkrócej. Ciało zawiera jako podciało jakieś ciało Zp, gdzie p jest liczbą pierwszą.
Twoje ciało jest przestrzenią liniową nad Zp, a więc ma pk elementów.
Liczba 6 nie jest jednak potęgą liczby pierwszej, co oznacza, że ciało 6 elementowe nie
istnieje.
10 paź 23:43
Milo: Dzięki, jeszcze co prawda nie miałem przestrzeni liniowych, może mi się rozjaśni, gdy już je
przerobimy.
A powiązane pytanie − jako wskazówkę prowadzący dał takie coś:
1
1+1
1+1+1
...
1+1+...+1
Na przykład 7 wierszy, więc 1 wartość musi powtarzać (bo jest 6 elementów).
Potem wykazalismy, że najmniejsza liczba jedynek, które w sumie dają 0, jest liczbą pierwszą
Więc w tym przypadku 1+1=0, 1+1+1=0 lub 1+1+1+1+1=0
Jednak jak dojść od tego do wniosku, że takie ciało nie istnieje?
A przede wszystkim − czy tego rozumowania nie można powtórzyć dla ciał np. 7−elementowych?
Tzn. Wypisać 8 linijek 1+...+1, stwierdzić, że któraś się powtarza i dojść do wniosku, że można
dodać do siebie p jedynek (p − liczba pierwsza) i dostać 0
Domyślam się, że w ciele 7−elementowym (analogia do Z7) p=7, ale jak to udowodnić?
Dlaczego nie np. 1+1=0 lub 1+1+1=0 lub 1+1+1+1+1=0?
Dlaczego w tym przypadku to rozumowanie nie prowadzi do nieistnienia takiego ciała (bo ciała
7−elementowe przecież istnieją)?
10 paź 23:54
jc: Ciało 7 elementowe to dokładnie ciało Z7.
Oznaczmy rozpatrywane ciało literą K.
Jeśli np. 1+1+1 = 0, to mamy elementy 0, 1, 1+1 tworzą podciało ciała K.
Jest to ciało izomorficzne z ciałem Z3.
Na ciało K możemy patrzyć, jak na przestrzeń wektorową nad ciałem Z3.
Niech u1, u2, ..., uk będą bazą tej przestrzeni.
Każdy wektor (czyli element K) jest kombinacją liniową wektorów u1, u2, ..., uk,
czyli ma postać a1u1+a2u2+...+akuk. Przedstawienie takie jest jedyne.
a1, a2, ..., ak należą do Z3, a więc mamy 3k możliwości. Jednak 6 nie jest potęgą liczby
3.
Czy miałeś liczby zespolone? Liczby zespolone tworzą 2−wyniarową przestrzeń nad R
(bazę tworzą wektory 1, i; każda liczba zespolona jest kombinacją liniową 1 oraz i:
z = a + bi).
11 paź 00:24
Adamm: każde ciało skończone ma pk elementów gdzie p to liczba pierwsza (wyjątek: 1 element)
ponadto, każde ciało skończone jest izomorficzne z każdym
innym ciałem o tej samej ilości elementów (czyli istnieje tylko jedno takie ciało, tak jakby)
czyli np. jeśli masz ciało Zp, to to praktycznie jedyne takie ciało z p elementami
(inne można połączyć z tym ciałem izomorfizmem)
11 paź 08:32
Milo: Tak, miałem zespolone
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dziękuję wam bardzo ^^
11 paź 10:16