Ilość przypadków w wartości bezwzględnej
Mysiasty: Witam, nie rozumiem do końca wartości bezwzględnej z dwoma wartościami i tak, w przykłądzie
2|x−1|+|x−2|=7x+5 będą 2, czy 4 przypadki?(2 przypadki dla |x−1| oraz osobne dwa dla |x−2|?
Poza tym, dobrze to rozpisuję? np x−1{x−1, gdy −1≥0 } i {−(x−1), gdy 1>0}?
10 paź 21:24
kochanus_niepospolitus:
będą 4 przypadki
10 paź 21:28
kochanus_niepospolitus:
Tfu ... 3 przypadki:
1)
gdy x<1 (wtedy: |x−1| = −(x−1) natomiast: |x−2| = −(x−2) )
2)
gdy x∊<1;2> (wtedy: |x−1| = x−1 natomiast: |x−2| = −(x−2) )
3)
gdy x>2 (wtedy: |x−1| = x−1 natomiast: |x−2| = x−2 )
10 paź 21:30
Mysiasty: Myślę że rozumiem. Dziękuję za odpowiedź.
10 paź 21:38
Mysiasty: hm, aplikacja Photomath mówi że będą 4 przypadki
10 paź 21:41
'Leszek: Narysuj os X i zaznacz punkty | x −1 | = 0⇒ x= 1 , oraz | x−2 | = 0 ⇒ x = 2
wowczas os liczbowa bedzie podzielona na trzy przedzialy jakie podal kochanus .......
10 paź 21:45
kochanus_niepospolitus:

nie obchodzi mnie co mówi jakaś aplikacja ... są trzy przypadki:
1) gdy w obu wartościach mamy liczby ujemne
2) gdy w jednym mamy liczbę ujemną, a w drugim dodatnią
3) gdy mamy dwie dodatnie
4 przypadek byłby gdyby te wartości bezwzględne odnosiłyby się do innych zmiennych, np.:
|x−1| + |y−2| <−−− tu mielibyśmy 4 przypadki
10 paź 21:45