tautologia, niby prosta...
cojestkurna: Hej, no kurde coś mnie mocno zastanawia.
w książce wielkiego autorytetu tzn Jana Kraszewskiego znalazłem prosty przykład.
Czy jest to tautologią?
(p⇒q)⇔(q⇒p)
wg mnie nie, zakładając za p=0 i q=1 mamy 0⇔(0⇒1) ⇔ 0⇔1 co jest fałszem, czyli to zdanie nie
jest tautologią.
W odpowiedziach Pana Jana widnieje, że jednak jest.
Więc gdzie się myli któryś z nas
10 paź 20:17
Blee:
Zrob sobie tabelke bo cos pomotales znaki
10 paź 20:20
cojestkurna: przepraszam, chodziło mi o p=1 i q=0, tzn żeby implikacja po lewej dała 0
wtedy po prawej mamy 0⇒1 co jest prawdą.
czyli 0⇔1
to wyklucza tautologię.
10 paź 20:24
Janek191:
w( 0 ⇒ 1) = 1 w( 1 ⇒ 0) = 0
w( ( 0 ⇒ 1) ⇒ ( 1 ⇒ 0)) = 0
W drugą stronę
w( 1 ⇒ 0) = 0 w( 0 ⇒ 1) = 1
w( ( 1 ⇒ 0) ⇒ ( 0 ⇒ 1)) = 1
Wyszło że NIE
10 paź 20:25
nom: nom, to nie jest tautologia, tabelka też tak mówi
10 paź 20:25
cojestkurna: znaki w przykładzie są ok, po prostu pomyliłem p z q przy założeniu sorry, to co powyżej jest
tym co miałem na myśli.
10 paź 20:25
cojestkurna: no właśnie, a w odp widnieje, że jest.
10 paź 20:25
cojestkurna: trudno, dzięki za potw. robię dalej na mózg a nie patrzę się na odpowiedzi. Pogadam, bo akurat
Pana Jana mam na wykładzie, i spytam o co tam aj waj.
10 paź 20:26
Janek191:
Może pomyliłeś Jana z Józefem ?
10 paź 20:26
cojestkurna: Nie zrozumiałem, ale nie, nie pomyliłem
10 paź 20:30
cojestkurna: aha już czaję

nie no jak byk jest to książka pana Jana, może ktoś zrobił wałek, no nie wiem,
skontaktuję się na żywo jutro z autorem
10 paź 20:31
cojestkurna: wersja pdf...
10 paź 20:31
nom: dzięki za książkę, poćwiczę też sobie
10 paź 20:32
5-latek: Do wczesniejszych wydan Wstep do matematyki A Jana Kraszsewskiego jest errata (tez w
internecie
10 paź 20:35
cojestkurna: tzn już znalazłem w sumie też 2gi błąd, nie wiem jebać, póki wiem, że mam rację to odp mnie nie
obchodzi. Dziękuję każdemu za pomoc łeb na karku trzeba mieć zawsze.
10 paź 20:42
5-latek: jestes studentem a nie tym ci stoi pod budka z piwem
10 paź 20:48