Ciągłość funkcji, granica funkcji
Krystian: Witam, mógłby ktoś mi tutaj pomóc jak rozgryść te zadania?
1. Dla jakiej wartości parametru a funkcja f jest ciagła w punkcie x
0 ?
| | x2−4x+4 | |
f(x)= |
| dla x≠2 |
| | x2−2x | |
a dla x=2
2. Oblicz granicę
10 paź 20:09
Blee:
Granice umiemy liczyc?
10 paź 20:13
Blee:
2 a) − nieskonczonosc
2 b) − nieskonczonosc
10 paź 20:13
Blee:
1) dla a=0
10 paź 20:14
Krystian: Ale przecież po podstawieniu do mianownika jest 4−4=0 a nie można dzielić przez zero?
10 paź 20:15
5-latek: Przeciez to nie jest dokladnie 4
10 paź 20:16
Janek191:
| | ( x − 2)2 | | x − 2 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | x*(x −2) | | x | |
x → 2
więc
a = 0
=====
10 paź 20:17
Krystian: Dzięki

Nie pomyślałem o tym, żeby wyłączyć x przed nawias w mianowniku >,<
Mam jeszcze coś takiego do rozwiązania:
Dla jakich parametrów a i b funkcja f jest ciągła? Dla wyznaczonych parametrów a i b naszkicuj
wykres tej funkcji i z wykresu odczytaj jej ekstrema.
f(x)= (a−x)
3 dla x<−1
= b dla x=−1
= 2(x−a) dla x>−1
Więc tutaj musi być (a−x)
3=b=2(x−a)?
2(x−a)=(a−x)
3
−2(a−x)=(a−x)
3 /:(a−x)
−2=(a−x)
2
−2=a
2−2ax−x
2
Po podstawieniu −1:
−2=a
2+2a+1
0=a
2+2+3
Ale delta wychodzi na minusie i nie wiem co mogę z tym zrobić
10 paź 21:16
kochanus_niepospolitus:
co do granic jednostronnych
musisz to 'na chłopski' rozum zrozumieć, że:
lim
x−>4+ x = 4.0000000000000000000000000000001 (czyli liczba odrobinę większa od 4, ale
to jest 'nieskończenie mała odrobina' )
I wtedy
| | 2 | | 2 | |
limx−>4+ |
| = |
| = +∞ bo to jest dodatnia stała przez |
| | 4 − x | | 0.0000000000000000001 | |
nieskończenie małą (dodatnią) wartość.
10 paź 21:33
kochanus_niepospolitus:
analogicznie granica lewostronna to będzie
limx−>4− x = 3.9999999999999999999999999999999999999999
10 paź 21:33
Krystian: Aaa, zapomniało mi się o tym

Pomoże ktoś z tym kolejnym?
Dla jakich parametrów a i b funkcja f jest ciągła? Dla wyznaczonych parametrów a i b naszkicuj
wykres tej funkcji i z wykresu odczytaj jej ekstrema.
f(x)= (a−x)3 dla x<−1
= b dla x=−1
= 2(x−a) dla x>−1
10 paź 22:26
kochanus_niepospolitus:
limx−>−1− f(x) = (a+1)3
f(−1) = b
limx−>−1+ f(x) = 2(−1−a)
i teraz:
(a+1)3 = 2(−1−a) ⇔ a = −1
i wtedy limx−>−1 f(x) = 0 , więc b=0
Odp: Dla a = −1 i b = 0
10 paź 22:30
kochanus_niepospolitus:
może jeszcze Ci rozpisze:
(a+1)3 = 2(−1−a) ⇔ (a+1)3 = −2(1+a) ⇔ (a+1)[ (a+1)2 + 2] = 0
stąd jedyna wartość (w zbiorze liczb rzeczywistych) spełniająca to równanie to a = −1
10 paź 22:33