Dowód
zagubiony: Dla niepustych i ograniczonych z góry zbiorów A,B ⊂ R wykazać, że sup(A+B)=supA+supB.
10 paź 20:01
Blee:
A jak mamy traktowac zbior (A+B)
10 paź 20:15
zagubiony: Przepraszam, zapomniałem dopisać
A+B={x+y: x∊A, y∊B}
10 paź 20:25
kochanus_niepospolitus:
niech:
a = supA
b = supB
więc:
∀x∊A x≠a ⇒ a > x
∀y∊B y≠b ⇒ b > y
⇔
∀x∊A ∀y∊B x≠a ∧ y≠b ⇒ a + b > x + y
z czego wynika:
∀x∊A ∀y∊B x+y ≠ a+b ⇒ a + b > x + y
teraz:
niech sup(A+B) = a1 + b1
∀x∊A ∀y∊B x+y ≠ a1 + b1 ⇒ a1 + b1 > x+y
stąd a1 + b1 = a + b
więc:
sup(A+B) = supA + supB
10 paź 21:40
zagubiony: Hmm, a nie powinno być a≥x?
i analogicznie b≥y?
10 paź 22:10
kochanus_niepospolitus:
nie ... bo mam warunek: x≠a ... a tylko dla x=a zajdzie a≥x
10 paź 22:31
zagubiony: To w takim razie nie rozumiem tego warunku x≠a...
Z definicji supremum powinno być przecież a≥x? Przecież np. supremum zbioru (−∞;5> jest liczba
a=5, która jest większa LUB równa wszystkim pozostałym elementom zbioru. Dobrze kombinuję?
Czy mógłby Pan/Pani mnie ew. poprawić?
10 paź 22:43
Adamm: supremum zbioru to najmniejsza taka liczba że a≥x
11 paź 08:11
Adamm: może być to liczba ∞
11 paź 08:11
zagubiony: No właśnie, dlatego nie mogę zrozumieć powyższego rozwiązania...
11 paź 10:20
Jerzy:
Bo Adamm nie dodał, gdzie: a jesto graniczeniem górnym zbioru ( majorantą ) tego zbioru.
Kresm górnym zbioru (−∞;5> jest : a = 5 ( najwiekszy element w zbiorze )
Kresem górnym zbioru (−∞;5) jest : a = 5 (majoranta − najmniejsze górne ograniczenie )
11 paź 10:43
zagubiony: Rozumiem.
@Jerzy, czy powyższy dowód jest poprawny? Czy mógłby Pan zaproponować ew. inną metodę/sposób?
11 paź 10:50