matematykaszkolna.pl
Dowód zagubiony: Dla niepustych i ograniczonych z góry zbiorów A,B ⊂ R wykazać, że sup(A+B)=supA+supB.
10 paź 20:01
Blee: A jak mamy traktowac zbior (A+B)
10 paź 20:15
zagubiony: Przepraszam, zapomniałem dopisać A+B={x+y: x∊A, y∊B}
10 paź 20:25
kochanus_niepospolitus: niech: a = supA b = supB więc: ∀x∊A x≠a ⇒ a > x ∀y∊B y≠b ⇒ b > y ⇔ ∀x∊Ay∊B x≠a ∧ y≠b ⇒ a + b > x + y z czego wynika: ∀x∊Ay∊B x+y ≠ a+b ⇒ a + b > x + y teraz: niech sup(A+B) = a1 + b1x∊Ay∊B x+y ≠ a1 + b1 ⇒ a1 + b1 > x+y stąd a1 + b1 = a + b więc: sup(A+B) = supA + supB
10 paź 21:40
zagubiony: Hmm, a nie powinno być a≥x? i analogicznie b≥y?
10 paź 22:10
kochanus_niepospolitus: nie ... bo mam warunek: x≠a ... a tylko dla x=a zajdzie a≥x emotka
10 paź 22:31
zagubiony: To w takim razie nie rozumiem tego warunku x≠a... Z definicji supremum powinno być przecież a≥x? Przecież np. supremum zbioru (−;5> jest liczba a=5, która jest większa LUB równa wszystkim pozostałym elementom zbioru. Dobrze kombinuję? Czy mógłby Pan/Pani mnie ew. poprawić?
10 paź 22:43
Adamm: supremum zbioru to najmniejsza taka liczba że a≥x
11 paź 08:11
Adamm: może być to liczba
11 paź 08:11
zagubiony: No właśnie, dlatego nie mogę zrozumieć powyższego rozwiązania...
11 paź 10:20
Jerzy: Bo Adamm nie dodał, gdzie: a jesto graniczeniem górnym zbioru ( majorantą ) tego zbioru. Kresm górnym zbioru (−;5> jest : a = 5 ( najwiekszy element w zbiorze ) Kresem górnym zbioru (−;5) jest : a = 5 (majoranta − najmniejsze górne ograniczenie )
11 paź 10:43
zagubiony: Rozumiem. @Jerzy, czy powyższy dowód jest poprawny? Czy mógłby Pan zaproponować ew. inną metodę/sposób?
11 paź 10:50