Rozwiąż nierówność.
Krzysztof: Witam, mam do zrobienia zadanie, tylko problem polega na tym, że nie wiem z jakiego działu i
jak się do niego zabrać. Jeżeli niezbędny jest rysunek to trzeba wykonać. Aczkolwiek nie wiem
jak się za nie zabrać.
(x3 − 3x2 − 4x)/(x −5)2>0
10 paź 19:23
Blee:
1) zalozenie
2) zauwazyc ze mianownik bedzie zawsze dodatni (przy tym zalozeniu)
3) znalezc pierwiastki wielomianu w liczniku
4) narysowac 'wezyka'
5) wskazac w jakis przedzialach llicznik >0
10 paź 19:27
Krzysztof: tylko, że licząc licznik wychodzi x(x2 − 3x −4) a w mianowniku chcąc liczyć deltę, żeby
uzyskać dziedzinę wychodzi delta 0, czyli 10/2 = 5.
Nie wiem jak sobie z tym poradzić.
10 paź 19:30
Mila:

x≠5⇔
x*(x
2−3x−4)*(x−5)
2>0
x
2−3x−4=0
Δ=25
x=−1 lub x=4
x*(x+1)*(x−4)*(x−5)
2>0
x=5 pierwiastek dwukrotny
Odczytuj rozwiązanie, umiesz?
10 paź 19:33
Krzysztof: teraz mam x(x+1)(x−4)/(x+5)>0
10 paź 19:35
Krzysztof: nie wiem czemu x−5 jest do kwadratu
10 paź 19:36
Krzysztof: ok, czaje
10 paź 19:41
5-latek: No to odpowiedz dlaczego . Zobaczymy czy czaisz
10 paź 19:45
Krzysztof: mnożymi przez mianownik i w liczniku się "pojawia"
10 paź 19:50
Krzysztof: czyli x należy do zbioru od −1 do 0 i od 4 do 5 ?
10 paź 19:56
5-latek: No to nastepne pytanie
Dlaczego tak mozesz zrobic ?
| | P(x) | |
czyli postac ilorazowa |
| > < ≥ ≤0 i Q(x)≠0 gdzie P(x)i Q(x) to wielomiany |
| | Q((x) | |
mozesz zamienic na postac iloczynowa
postaci P(x)*Q(x) > < ≥ ≤0 w efekcie otrzymujac nierownosc wielomianowa ktora jest latwiej
rozwiazac ?
10 paź 19:57
5-latek: Post 19 : 56 to nie jest prawidlowy zapis
Z tego zapisu nie wynika jasno czy np x=4 nalezy do zbioru rozwiazan czy nie
10 paź 20:02
Mila:
Zamiast badać znak ilorazu badamy znak iloczynu− ta sama zasada ustalenia znaku.
(−5)*4<0
odpowiedź:
x∊(−1,0)∪(4,5)∪(5,
∞)
(x−5)
2>0 dla x≠5 dlatego nie zmieniamy znaku przy przejściu przez x=5
10 paź 20:07
Krzysztof: Dzięki bardzo, doceniam waszą pomoc.
10 paź 20:19
Mila:
10 paź 20:44
kochanus_niepospolitus:
a po co badamy znak iloczynu skoro wiemy, że dla x≠5 mianownik będzie >0

Zbyteczne to jest.
10 paź 21:34
5-latek: Nie badamy znaku iloczynu tylko to pozwala zamienic postac ilorazowa na iloczynowa
10 paź 22:06