zbadaj ciągłość funkcji f w punkcie x_0
gabi:
2x2−11x+5/x2−10x+25 ,x=!5
f(x)={ ,x0=5
9 ,x=5
10 paź 18:37
gabi: x=!5 ( chodziło mi, że jest różne)
10 paź 18:37
5-latek: Obchodzi mnie ty;lko ten przyklad
f(5)= 9 i 5∊D
| | 2x2−11x+5 | | 0 | |
limx→5 |
| = [ |
| ] (symbol nieoznaczony |
| | x2−10x+25 | | 0 | |
Inaczej licze
| | (2x−1)(x−5) | | 2x−1 | |
limx→5 |
| = |
| i dalej mam 0 w mianowniku (wiec co dalej robic? |
| | x−5)2 | | x−5 | |
10 paź 20:23
5-latek:
10 paź 20:46
karty do gry : limx → 5 f(x) nie istnieje.
10 paź 20:47
5-latek: czy dlatego ze wyszlo 0?
10 paź 20:50
5-latek: Nie 0 tylko dzielenie przez 0
10 paź 20:51
karty do gry : Co się robi gdy podejrzewasz, że granica nie istnieje ?
10 paź 20:52
5-latek: Przepraszam ale nie pamietam
10 paź 20:56
10 paź 20:59
5-latek: Tak skorzystam dzieki
10 paź 21:02
gabi: no własnie tam wyszło 9/0 , a dzielenie przez zero nie istnieje , doszłam do tego momentu i nie
wiedziałam jak dalej , a to się okazało takie proste

, dziękuję za wytłumaczenie
10 paź 21:07
5-latek: gabi
Pewnie jestes piekna dziewczyna i przy tym rozbrajajjaca
10 paź 21:10
gabi: hahahahah tak jest !

xd
10 paź 21:13