Fizyka - rzut pionowy
zorka5: 1.6.18 Piłeczce pingpongowej na wysokości h1 = 1m nad blatem stołu pingpongowego zawodnik
nadał prędkość początkową skierowaną pionowo w dół. Piłeczka po odbiciu od stołu wzniosła się
wysokość h2 = 1,5m.Oblicz jej prędkość początkową i czas ruchu piłeczki od nadania jej
prędkości przez zawodnika do osiągnięcia wysokości h2. Przyjmij, że piłeczka uderza w stół i
odbija się od niego z taką samą prędkością.
No i tak. Pierwszy etap zadania mam za sobą − wyliczenie prędkości początkowej. Z zasady
zachowania energii:
mgh1 + mv02/2 = mgh2
v0 = √2g(h1 − h2 = 3,13 m/s
Potem licze prędkość, z jaką piłeczka uderzy w stół:
mgh2 = mv2/2
v = √2gh2
No i tu dochodzę do pewnego rodzaju kropki. Trzeba wyznaczyć czasy.
t1 −> czas od nadania prędkości początkowej do uderzenia w stół
t2 −> czas od uderzenia w stół do osiągnięcia h2
h1 = v0 * t1 + gt12/2
z wzoru ogólnego na przyspieszenie a = Δv/t => g = v0/t1 (nie wiem, czy to jest dobrze)
h1 = g*t12 + gt12/2 = 3gt12
3gt12 = 2*h1
t1 = √2h1/3g = 0,26s
h2 = gt22/2
t2 = √2h2/g = 0,55s
tc = t1 + t2 = 0,81 s
W odpowiedziach wychodzi 0,79 s i nie wiem czy to kwestia przybliżenia, czy po prostu to
wszystko jest źle.
Jakby ktoś wytłumaczył ten ostatni podpunkt to wielka miłość z mojej strony <3
10 paź 17:55
'Leszek: Czas od nadania predkosci poczatkowej do uderzenia w stol :
v =
√2gh2
Czas wznoszenia : t
2=
√2 h2/g = .......
10 paź 20:26