Podobieństwo czworokątów
Karol 199: Równoległobok A1B1C1D1 jest obrazem równoległoboku ABCD w podobieństwie o pewnej skali
k(k>0).
Kąt ostry równoległoboku A1B1C1D1 wynosi 30stopni, a w równoległoboku ABCD krótsza
przekątna o długości d jest prostopadła do krótszego boku.
a) wyznacz długośc dłuższej przekątnej w równoległoboku A1B1C1D1
b) dla k=3 i d=8 wyznacz promień okręgu opisanego na równoległobokuA1B1C1D1
10 paź 17:10
kochanus_niepospolitus:
| | d | |
tgα = |
| −> x =  |
| | x | |
i tyle można z tych danych policzyć w punkcie (a)
10 paź 17:24