Algebra liniowa- tabelki działań
Mądry uczeń: Witam,
Jak za pomocą tabeli działań w zbiorze A={a,b,c} zapisać przykłady takich działań że:
a)działanie jest łączne
b)działanie ma element neutralny i jest łączne
c)działanie ma element neutralny i nie jest łączne
Proszę o pomoc.
10 paź 15:40
Jack:
Nie wiem jak za pomocą takich tabelek. U mnie to się normalnie rozpisywało
10 paź 16:20
Mądry uczen: To jakbyś rozpisal do podpunktu a?
10 paź 17:07
kochanus_niepospolitus:

tu masz przykład trywialnego działania łącznego
10 paź 17:13
kochanus_niepospolitus:

tu masz łączne z elementem neutralnym 'a'
10 paź 17:14
kochanus_niepospolitus:

to jest przykład z neutralnym (a) oraz nie łącznym bo:
(b * b) * c = b
b * (b*c) = c
10 paź 17:17