logika
1wszaLO: 1. Oceń wartośc logiczną podanych zdań i zapisz je używając symboli matematycznych i
kwantyfikatorów
1)Każda liczba naturalna jest nieujemna
2)Kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej powiększony o 1 jest liczbą dodatnią
| | 1 | |
3)Istnieje taka liczba x, dla której x+ |
| = 2 |
| | x | |
2.Oceń wartość logiczną podanych zdań
1) ⋀ (<− pod tym x ∊ R) x
2 + 2 >0
2) ⋁ (<− pod tym x∊N) 1<x
2<3
1.1 Wartość logiczna = 1 x:x∊N x≥0
1.2 Wartość logiczna = 1x:x∊R x
2+1>0
1.3 Nie mam pojęcia
2.1 Czy mógłby mi ktoś napisać jak to się czyta takie symbole? I przykład 1 i 2? 2.1 wartość
logiczna=1
2.2 Nie wiem co znaczy ten kwantyfikator
Bardzo prosze o pomoc i napisanie tego bardzo wzorcowo, bo nie było mnie w szkole
10 paź 15:32
Jerzy:
3) PRAWDA ( x = 1)
10 paź 15:33
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
jest to prawda, ponieważ: x + |
| = 2 −> x2 − 2x + 1 = 0 −> (x−1)2 = 0 −> x=1 spełnia to |
| | x | |
wymaganie
10 paź 15:34
kochanus_niepospolitus:
2.1
DLA KAŻDEGO x rzeczywistego zachodzi: x2 + 2 > 0
2.2
Istnieje x naturalny taki, że 1<x2<3
10 paź 15:35
1wszaLO: czyli 2.2 jak zrobić?bo chyba √2
10 paź 15:43
Jerzy:
A od kiedy √2 jest liczbą naturalną ?
10 paź 15:44
1wszaLO: To jak w takim zadaniu udzielic odpowiedzi, że nie?
10 paź 16:03
Blee:
Dokladnie ... wartosc logiczna =0
10 paź 16:09