Dowód indukcyjny z sinusem
Wadim: Dzień dobry.
Mam takie zadanie:
Udowodnić, że dla dowolnego n∊ℕ oraz x∊ℛ zachodzi nierówność |sin nx| ≤ n|sin x|.
Póki co mam tyle:
S={n∊ℕ, x∊ℛ: |sin nx| ≤ n|sin x|}
1. Dla n=1 mamy:
|sin 1*x| ≤ 1*|sin x| → |sin x| ≤ |sin x| → 1∊S
2. Niech k∊ℕ ⋀ |sin kx| ≤ k|sin x|
|sin (k+1)x| ≤ (k+1)|sin x| → |sin (k+1)x| ≤ k|sin x| + |sin x|
P=k|sin x| + |sin x| ≥ |sin kx| + |sin x|
|sin kx| + |sin x| ≥ |sin (k+1)x|
Nie wiem co dalej. Przypuszczam, że jest jakaś własność sinusów, której ja nie znam, a z której
należy tu skorzystać.
10 paź 15:23
kochanus_niepospolitus:
|sin(k+1)x| = |sinkxcosx + sinxcoskx| ≤ |sinkx*1 + sinx*1| = |sinkx + sinx| ≤
≤ |sinkx| + |sinx| ≤ // z (2) // ≤ k|sinx| + |sinx| = (k+1)|sinx|
c.n.w.
10 paź 15:30
kochanus_niepospolitus:
wystarczyły wzory:
sin(a+b) = sinacosb + sinbcosa
|a+b| ≤ |a| + |b|
10 paź 15:30
Wadim: Dzięki.
10 paź 15:32