Indukcja matematyczna
SEKS INSTRUKTOR: Udowodnij za pomocą indukcji matematycznej, że dla wszystkich liczb naturalnych dodatnich n
należących do N+
7n−4n jest podzielne przez 3
1. sprawdzam dla 1
7−4 = 3k
3=3k
k=1 należy do całkowitych
prawda
2. Zakładam, że to twierdzenie działa dla liczb większych bądź równych 1 które są całkowite
d≥1
7d−4d=3k
3.7d+1−4d+1 = 3l
7*7d−4*4d=3l
no i co tu dalej z tym począć?
zawsze w tym punkcie umieram i nie umiem się ruszyć
10 paź 14:19
kochanus_niepospolitus:
i dalej:
7*7d − 4*4d = (3+4)*7d − 4*4d = 3*7d + 4*(7d − 4d) = // z (2) // = 3*7d + 3k = 3(7d+1)
c.n.w.
10 paź 14:22