LICZBY RZECZYWISTE - DOWODY C.D.
bluee:
ZAD.1
Wykaż, że liczba x=22*35+2*36+23*37 ma 24 dzielniki.
ZAD.2
Uzasadnij, że suma suma cyfr liczby 1034−24 jest równa 300. => Mi wychodzi 354
ZAD.3
Wykaż, że 2700>5300
ZAD.4
Wykaż, że 22222212222223<44444434444445
ZAD.5
Uzasadnij, że liczba x=11*2+12*3+13*4+...+199999*100000=99999100000
10 paź 14:06
nocnaćma: Do zadania nr 5 zastosuj
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
np |
| = |
| − |
| = 1− |
| itd (powodzenia  |
| | 1*2 | | 1 | | 2 | | 2 | |
10 paź 14:11
Jerzy:
1)
= 2*35*(2 + 3 + 22*32) = 21*35*411
Ilość dzielników: (1+1)(5 + 1)*(1 +1) = 2*6*2 = 24
10 paź 14:15
Jack:
Zad 1.
Wyciagnij przed nawias 2*35
W nawiasie zostanie liczba 11 czyli otrzymamy 21*35*111
Ilosc dzielnikow = (1+1)*(5+1)*(1+1) = 2*6*2 = 24
10 paź 14:16
kochanus_niepospolitus:
4)
niech x = 2222221
masz wykazać, że:
| x | | 2x | | 2x+1 | |
| = |
| ?<? |
| |
| x+2 | | 2x+4 | | 2x+3 | |
wymnażamy 'na krzyż'
2x(2x+3) ?<? (2x+1)(2x+4)
6x ?<? 10x + 4
0 < 4x+4
c.n.w.
10 paź 14:17
kochanus_niepospolitus:
3)
2700 = (27)100 = 128100 > 125100 = (53)100 = 5300
c.n.w.
10 paź 14:18
Jerzy:
3)
(27)100 > (53)100
10 paź 14:19
kochanus_niepospolitus:
10
34 − 24 = 9999....99976
ile mamy tych dziewiątek? mamy ich 34−2 = 32
31*9 + 7 + 6 = 301
a może to miało być 10
34 −
34
10 paź 14:20
kochanus_niepospolitus:
ta miało być 32*9 + 7 + 6 = 301
10 paź 14:21
Jerzy:
Zad 2)
Dla mnie 301 , ale może sie mylę.
10 paź 14:21
Jerzy:
@
kochanus ... 32*9 + 7 + 6 = 301
10 paź 14:23
bluee: W drugim się pomyliłam tam miało być 10
34−34
10 paź 14:25
Jerzy:
No to patrz 14:20
1034 − 34 = 999....999999964
Suma cyfr: 32*9 + 6 + 6 = 300
10 paź 14:29
g:
1) x = 2*3
5*(2+3+2
2*3
2) = 2
1*3
5*41
1
Liczba podzielników = (1+1)*(5+1)*(1+1)−1 = 23
(−1 dlatego, bo nie traktuję 1 jako dzielnika)
2) 9...99976 (32*9+7+6=301)
(a−1)(2a+1) < (a+1)(2a−1)
2a
2−a−1 < 2a
2+a−1
−a < a (OK)
10 paź 14:31
Jerzy:
@bluee
Spróbuj takie:
Wykaż,że liczba : 4 + 44 + 444 + ...... + 4444.........444( 11 czwórek)
jest podzielna przez 12.
10 paź 14:39