Rozwiąż równianie w zbiorze liczb C
Warg: Proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak robić tego typu zadania.
(1−i)z+21=0
10 paź 13:09
Jerzy:
| | −21 | | −21(1 + i) | | 21 | | 21 | |
(1 − i)*z = −21 ⇔ z = |
| = |
| = − |
| − |
| *i |
| | 1 − i | | 2 | | 2 | | 2 | |
10 paź 13:13
Blee:
z = x + iy
(1−i)z +21=0
x + y − ix + iy +21=0
I masz uklad rownan:
x+y +21 = 0
y − x = 0
I liczysz
10 paź 13:14
Warg: Niestety przepisując przykład zrobiłam błąd, dopiero teraz go zauważyłam

(1−i)z+2i=0
10 paź 13:15
Stach:
trochę wstyd, że student nie ma pojęcia, jak rozwiązywać równania typu: ax + b = 0,
10 paź 13:17
Jerzy:
Niewiele to zmienia:
| | −2i | |
z = |
| = ... i licz |
| | 1 − 1 | |
10 paź 13:17
Jerzy:
| | −2i | |
z = |
| ..... oczywiście. |
| | 1 − i | |
10 paź 13:18
Stach:
| | −c | |
analogicznie jak: (a − b)x + c = 0, stąd x = |
| |
| | a − b | |
10 paź 13:20
Warg: @Stachu, skąd wiesz, że jestem studentem?

Wstyd to oceniać książkę po okładce.
10 paź 13:20
Warg: A nieco cięższy przykład:
|z|+z=2+i ?
10 paź 14:36
'Leszek: z= x + yi , | z | = √x2 + y2
√ x2 + y 2 + x + yi = 2 + i
Porownaj czesci rzeczywiste i urojone : ⇒ y = 1 , oraz x = 3/4
Czyli z = 3/4 + i
10 paź 14:44
nocnaćma: Warg nietrucno zgadnac
Liczby zespolne sa na studiach
10 paź 14:48