Blee:
Wskazemy konkretne ciagi takie ze:
1) Ciag liczb wymiernych ma granice wymierna:
Niech x
n = x ; gdzie x to liczba wymierna
2) Ciag liczb niewymiernych ma granice niewymierna:
Niech x
n = x ; gdzie x to liczba niewymierna
3) Ciag liczb wymiernych ma granice niewymierna:
| | [10nx] | |
Niech xn = |
| , gdzie x to liczba niewymierna, natomiast [a] oznacza czesc |
| | 10n | |
calkowita liczby a
4) Ciag liczb niewymiernych ma granice wymierna:
Niech x
n = 1/
√(n+2)! + x ; gdzie x to liczba wymierna