obraz funkcji
QOS:
Czy obraz funkcji można zapisać następująco
f(Df) = ⋀y∊Y⋁x∊X (f(x)=y)?
10 paź 11:18
PW: Na pewno nie (po obu stronach znaku równości są twory "z innej bajki".
A co to jest "obraz funkcji"?
10 paź 11:34
QOS: Z Wiki wyczytałem, że jest to
"zbiór wszystkich wartości (należących do przeciwdziedziny) przyjmowanych przez funkcję dla
każdego elementu danego podzbioru jej dziedziny."
więc jest to dla mnie synonim zbioru wartości (tak jest?) − stąd lewa strona równania,
tj. f(Df)
w prawej stronie zmieniłbym ⋀ na ⋁, bo wtedy wybieram tylko część y z Y
10 paź 11:46
QOS: a jak było ⋀ to miałem przeciwdziedzinę..
10 paź 11:47
nocnaćma: Ja mam w ksiazce taka definicje
Niech funkcja f przeprowadza zbior X w zbior Y tznX→Y
Obrazem f(A) podzbioru A zbioru X nazywamy zbior (zawarty w Y) wszystkich wartosci funkcji f
dla argumentow nalezacych do A
F(a)= {y∊Y : y=F(x)i x∊A}
10 paź 11:52
QOS: dzięki
10 paź 11:55