Logika - wykaż indukcyjnie, że...
nieczający: Mam nadzieję, że można wrzucić zdjęcie zadania
https://i.imgur.com/G7ViEPD.jpg
Czy to co zrobiłem ma jakikolwiek sens? Czy ktoś może polecić jakieś materiały, które
pomogą zrozumieć indukcję? Z góry dziękuję za pomoc.
10 paź 10:33
nocnaćma: Do pewnego momentu tak potem juz niestety nie .
Indukcja jest dla liczb naturalnych wiec po co np liczysz pierwiastki ?
Nadzieja Borowikowa Eugeniusz Niczyporowicz Indukcja zupelna w zadaniach
10 paź 10:44
kochanus_niepospolitus:
nocnaćma ... on liczy pierwiastki aby zobaczyć kiedy dany wielomian nie spełnia nierówności.
To że pierwiastki nie są liczbami naturalnymi, to nie oznacza, że w przedziale
'niespełniającym' daną nierówność nie ma jakiś liczba naturalnych.
Jakby wyszły pierwiastki x1 = √24 i x2 = √82 to byłby problem, bo n=5,6,7,8,9 nie
spełniałyby założenia
10 paź 10:47
kochanus_niepospolitus:
do autora −−− brakuje tylko na końcu wykazania, że:
1 + √2 < 5 ⇔ √2 < 4 ⇒ 2 < 16 ⇔ 0 < 14
10 paź 10:49
nocnaćma: Tylko ze zasada indukcji matematycznej polega na tym zeby wykazac prawdziwosc implikacji
T(n)⇒T(n+1) czyli z prawdziwosci poprzednika ma wynikac prawdziwosc nastepnika
10 paź 10:51
kochanus_niepospolitus:
No i dokładnie to robi w tym zadaniu.
10 paź 11:25
nocnaćma: Ale tak ma byc ?
NIgdy sie z takim dowodem nie spotkalem .
Mozesz to rozpisac od poczatku do konca ? Dzieki
10 paź 11:30
nocnaćma: Ponawiam prosbe do Ciebie
10 paź 11:58
nocnaćma: Blee badz tak mily i napisz .
10 paź 14:17
kochanus_niepospolitus:
rozumowanie które one przeprowadził jest prawidłowym dowodem
Jednak ja bym zrobił to tak:
mamy wykazać, że 2n ≥ n2 dla n≥5
1) n= 5
25 = 32 > 25 = 52
2) n=k
2k ≥ k2
3) n=k+1
2k+1 = 22k ≥ // z (2) // ≥ 2k2 = k2 + k2 = k2 + 2k + 1 + k2 − 2k − 1 =
= (k+1)2 + (k−1)2 − 2 > (k+1)2
ponieważ dla k≥5 ; (k−1)2 − 2 > (5−1)2 − 2 = 42 − 2 = 14 > 0
10 paź 14:35
nocnaćma: dziekuje Ci i pozdrawiam
10 paź 14:39