Oblicz pole trójkąta EMN, wiedząc, że czworokąt ABCD jest prostokątem, w którym |AB| = 60 cm,
|BC| = 30 cm i trójkąt ABE jest równoboczny.
nie wiem co robię źle, za każdym razem wychodzi mi to samo, a nie zgadza się z odpowiedzią w
książce..
mógłby ktoś sprawdzić?
a = 60 − 2x
tg30 = x30
√33 = x30
x = 10√3
a = 60 − 2x = 60 − 20√3
P= a2 * √34
P = {60 − 20√3}2 *√34
po wyliczeniu:
P = 600 (2√3 − 3)
a w odp: 600 (2 − √3)
gdzie jest błąd
| 3600+1200−2400√3 | ||
Potem P= | =1200−600√3=600(2−√3) | |
| 4 |