matematykaszkolna.pl
Odcinki nocnaćma: rysunekMam taki problem Nakreslcie trojkat rownoramienny ktorego podstawa ma 8 cm a ramie 10cm Trzeba znalezc droga kolejnego odkladania wpolna miare wysokosci trojkata i ramienia Wyszlo mi h= 84 Wiec jak mam to znalezc?
10 paź 09:29
Jerzy: A mniej więcej o co chodzi w tym zadaniu ?
10 paź 09:38
kochanus_niepospolitus: "Trzeba znalezc droga kolejnego odkladania wpolna miare wysokosci trojkata i ramienia" Napisz to jeszcze raz, ale tym razem PO POLSKU
10 paź 09:40
nocnaćma: O znalezienie tej wspolnej miary . W odpowiedzi jest 2cm
10 paź 09:41
kochanus_niepospolitus: wspólnej miary czego
10 paź 09:42
nocnaćma: Zadanie jest przepisane dokladnie z ksiazki Potem bedzie drugie Nakreslic trojkat rownoboczny o boku 10 cm Znajdzczie przyblizona wspolna miare wysokosci i boku trojkata Nie ma tutaj odpowiedzi
10 paź 09:44
nocnaćma: Wspolna miara dwoch odcinkow nazywamy taki odcinek ktory w obu odcinkach miesci sie calkowita ilosc razy To znalazlem w ksiazce Dlaczego jest 2 skoro wysokosc nie jest liczba calkowita ?
10 paź 09:49
kochanus_niepospolitus: Nakreślić trójkąt równoBOCZNY o boku 10cm ... ten trójkąt (rysunek) NIE JEST równoboczny Wysokość źle policzona
10 paź 09:53
kochanus_niepospolitus: druga sprawa, jest napisane w poleceniu: Znajdź PRZYBLIŻONĄ wspólną miarę
10 paź 09:54
kochanus_niepospolitus: ale nadal ... odpowiedź 2 (żadne cm) to idiotyczna odpowiedź
10 paź 09:55
nocnaćma: Przeciez napisalem Potem bedzie drugie (o trojkacie rownobocznym Do nr 1 h= 100−16= 84
10 paź 09:56
.: nie krzycz na nią przecież widzisz, ze to nocnaćma i jeszcze sie nie obudziła
10 paź 09:57
kochanus_niepospolitus: to ponawiam pytanie ... co oznacza zdanie: "Trzeba znalezc droga kolejnego odkladania wpolna miare wysokosci trojkata i ramienia" To na pewno nie jest przepisane (literka w literkę) z treści zadania bo to nie jest PO POLSKIEMU
10 paź 09:59
nocnaćma: Zadania sa przepisane z ksiazki kropka w kropke Wstalem o godzinie 8 wypilem kawe wiec naprawde wiem co pisze . To ma byc zrobiome metoda jak znajdowanie NWD liczb Chodzi o odcinki wspolmierne i niewspolmierne
10 paź 10:05
kochanus_niepospolitus: To skoro wypiłeś kawę, to przeczytaj to zdanie jeszcze raz i zastanów się czy to jest 'po polskiemu'. To tak jakbym ja napisał "Musze schodzimy kibel iść"
10 paź 10:11
nocnaćma: Szkoda emotka
10 paź 10:25
nocnaćma:
10 paź 11:41
'Leszek: Czy napewno tresc zadania dobrze jest napisana ,? Tw.jezeli dwa odcinki sa wspolmierne to dlugosc kazdego odcinka jest liczba wymierna . W trojkacie rownobocznym o boku np. a= 8 cm , wysokosc h = a3/2 = 43 cm ( niewymierna)
10 paź 15:07
nocnaćma: Tak leszek Tresc zadania jest przepisana dobrze . Zadania przepisane z podrecznika do nauki geometrii
10 paź 15:10
'Leszek: Podaj ten podrecznik !
10 paź 16:00
Mila: rysunek wg mnie tak: 1) Odkładamy odcinek CD na boku BC. 2) CD mieści się w w boku Δ jeden raz. Otrzymaliśmy resztę−D'B 3) Rysujemy Δ równoboczny o boku DB i jego wysokość odkładamy na D'B− zostaje reszta, 4) Postępowanie możemy przedłużyć dowolnie, za każdym razem wykonujemy tę samą czynność i zawsze zostaje reszta. Wniosek − wysokość trójkąta równobocznego i bok tego Δ są odcinkami niewspółmiernymi.
10 paź 16:13
Mila: Były takie zadania w starych podręcznikach ( około 1960r.) Nie wiem po co dzisiaj do tego wracają, inne są możliwości techniki i w związku z tym inne możliwości pomiaru.
10 paź 16:19
Mila: źle napisałam (3) punkt Literówka , jeszcze raz napiszę. (3) Rysujemy Δ równoboczny o boku D'B i jego wysokość odkładamy na D'B.
10 paź 16:23
'Leszek: Zgadzam sie z Toba Mila , kiedys w podrecznikach byl rozdzial nauki poslugiwania sie suwakiem logarytmicznym , ale dzisiaj w dobie kalkulatorow bylby to nonsens ! !
10 paź 16:23
nocnaćma: Dzien dobry Milu emotka To jest wlasnie zadanie z podrecznika Czeslaw Dytz Geometria dla samoukow cz1 Planimetria . Korzystam z niego bo chociaz nie ma duzo rzeczy to jest duzo fajnie wytlumaczonych Wydaje mi sie ze z nr 1 jest blad i powinn byc podstawa do ramienia wtedy 2cm miesci sie w ramieu 5 razy i a w podstawie 4 razy
10 paź 17:09
Eta: A to się "małolatkowi" oberwało emotka
10 paź 17:30
5-latek: Tez to zauwazylas ? emotka dzieki jeszcze raz raz te katy
10 paź 17:35
Mila: Zaraz popatrzę ambitna ćmo.
10 paź 18:02
5-latek: emotka
10 paź 18:04
Mila: rysunek 1) w(1) wysokość i ramię są odcinkami niewspółmiernymi. 2) wspólna miara dla podstawy i ramienia m=2 cm. |KL|=1*|MN|+|N'L| N'L<MN |MN|=4m |KL|=5m
10 paź 18:25
5-latek: czyli mialobyc podstawy i ramienia jednak . dziekuje emotka
10 paź 18:29