Trygonometria
Karo: Jak będzie wyglądał wykres funkcji:
| | 2π | |
cos( |
| )  ? |
| | x | |
10 paź 08:50
kochanus_niepospolitus:
na poziomie liceum ?
10 paź 09:01
Karo: tak.
10 paź 09:02
Karo: | | 2π | | 1 | |
mam do rozwiązania cos( |
| )+ |
| x2 = 2x−3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 2π | | 1 | |
sprowadziłem to do cos( |
| ) = − |
| x2 2x−3 i chcę zobaczyć gdzie sa punkty |
| | 2 | | 2 | |
przecięcia.
10 paź 09:04
10 paź 09:07
Karo: | | 2π | |
sory− sprostowanie − powyżej winno być cos( |
| ) zamiast cos(2pi/2). |
| | x | |
10 paź 09:07
kochanus_niepospolitus:
1)
zauważ, że:
cos(2π / x) ∊ <−1;1> (bo to cosinus)
2)
−0.5x
2 + 2x − 3 = −0.5(x
2 − 4x + 6) = −0.5( (x
2 − 4x + 4) + 2) =
| | 1 | |
= −0.5(x−2)2 −0.5*2 = − |
| (x−2)2 − 1 |
| | 2 | |
co za tym idzie ... ta parabola największą wartość jaką przyjmuje, to wartość =
−1 (i jest
to dla x=2)
3)
W takim razie, jedyna możliwość na punkt wspólny tych dwóch funkcji to

I sprawdzasz czy faktycznie to będzie punkt wspólny.
10 paź 09:12
Karo: aha, dobra, dzięki serdeczne.
10 paź 09:15