Działania w zbiorach
Piotr: Witam, jak zrobić podpunkt b?
https://image.ibb.co/ficeTw/qwqw.png
ja robię tak
34+
95=
1520+
3620=
5120
r
1+r
2>1
czyli
3120
widać że rozwiązanie nie należy do zbioru 0≤r<1
a odpowiedź z podręcznika to
736, za skarby nie wiem jak do tego dojść
prosxzę o pomoc
(obróciłem
95 bo do potęgi minus pierwszej)
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
1) element odwrotny do elementu a to taki element, że:
a
* a
−1 = e ; gdzie e = element neutralny
2) element neutralny to taki element, że dla dowolnego elementu a
a
* e = a
działanie mnożenia w tejże grupie jest tak skonstruowane, że:
a
* e = a + e lub a
* e = a + e − 1
z pierwszego wynika, że e=0
z drugiego, że e =1 ... ale e<1 (patrz 0≤r
<1)
więc elementem neutralnym będzie e = 0
Wiedząc to możemy poszukać elementu odwrotnego do 'a'
a + a
−1 = e = 0 lub a + a
−1 − 1 = e = 0
z pierwszego wynika, że a
−1 =
− a ... co jest sprzeczne (patrz
0≤r<1)
z drugiego wynika, że a
−1 = 1 − a
zauważ, że w tym momencie: a + a
−1 = a + (1−a) = 1 ≥ 1