Wykaz za pomocą indukcji matematycznej
SEKS INSTRUKTOR: Wykazać za pomocą indukcji matematycznej, że dla wszystkich n należących do N+ zachodzi
nierówność
4(n−1)≥n2
Sprawdzam dla 1, wychodzi 1≥1, czyli prawda
Zakładam że te jest prawdziwe dla k≥1
I teraz wstawiam k+1 zamiast n, uzyskuje nierówność
4k ≥ k2+2k+1
Nie wiem co dalej z tym zrobić, też podstawiać 1 i sprawdzać czy jest prawda?
10 paź 08:16
PW: To jaka jest ta teza? Bo na pewno nie taka jak napisałeś − przecież nie będziemy dowodzić
indukcją prawdziwości nierówności kwadratowej (w dodatku fałszywej).
10 paź 08:27
kochanus_niepospolitus:
1) n=1
1 ≥ 1
2) n=k
4k−1 ≥ k2
3) n = k+1
4k = 4*(4k−1) ≥ // z (2) // ≥ 4*k2 = k2 + 3k2 = k2 + 2k + 1 + 3k2 − 2k − 1 =
= (k+1)2 + 3k2 − 2k − 1 = (k+1)2 + (3k+1)(k−1) ≥ (k+1)2 (dla k≥1)
c.n.w.
10 paź 08:49
SEKS INSTRUKTOR: moglbys to rozpisać z komentarzem? nie rozumiem co robisz i dlaczego w danych punktach
10 paź 11:22
kochanus_niepospolitus:
skoro jesteś seks instruktorem, to powinieneś się domyślić co gdzie się dzieje
10 paź 11:23
SEKS INSTRUKTOR: da sie to zrobic innym sposobem?
11 paź 19:44
Blee:
Innym znaczy jakim? Innym niz indukcja matematyczna?
11 paź 19:55