Wyznacz dziedzine funkcju
10OCT17: f(x)= log(xlog2x−3logx+3−2tutaj)
Tutaj = 1p(x+1)−1−1p(x+1)+1
10 paź 07:44
kochanus_niepospolitus:
| 1 | | 1 | | 2 | | 2 | |
| − |
| = |
| = |
| |
| √x+1−1 | | √x+1 + 1 | | (√x+1)2 − 12 | | x | |
a reszta to już chyba 'z górki'
10 paź 09:03
10OCT17: Dzięki
10 paź 13:43
Jerzy:
Hmm ... czy aby na pewno " z górki" ?
10 paź 13:52
kochanus_niepospolitus:
no a nie jest:
warunek z log x załatwia sprawę pierwiastków ... mamy już x>0 w tym momencie
więc zostaje jedynie:
| | 2 | |
xlog2x − 3logx + 3 − |
| > 0 |
| | x | |
czyli:
x
log2x − 3logx + 4 > 2
x
(logx − 3/2)2 + 7/4 > 2
czyli najmniejsza potęga będzie dla x=3/2
| | 3 | |
( |
| )7/4 > 2 sprawa załatwiona dla x≥1.5 |
| | 2 | |
I teraz się znowu zaczynają schody
10 paź 14:51
nocnaćma: Chca go dobic . Po co taki przyklad wymyslaja ?
To jest tak jakby teraz wziac przyklady z Antonowa czy Modenowa .
10 paź 14:54