Wyznacz liczbe rozwiazan w zaleznoaci od parametru K
Mati2402: | ⎧ | x2−y2+t*(x+y)=x−y+t | |
| ⎩ | x2+y2−x−1=0 |
|
10 paź 07:31
kochanus_niepospolitus:
a gdzie tutaj masz parametr k
10 paź 09:20
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
| | 1 | | 5 | | 1 | | 5 | |
x2+y2−x−1=0 ⇔ x2 − x + |
| + y2 − |
| = 0 ⇔ (x − |
| )2 + y2 = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
x
2−y
2+t*(x+y)=x−y+t ⇔ (x+y)(x−y + t) = x−y + t ⇔ y = 1 − x ∨ y = x + t <−−−− czyli masz
dwie proste
narysuj to sobie (jeżeli potrafisz) i już masz prawie całe zadanie gotowe
10 paź 09:26
Mati2402: Sorki chodziło o parametr T
I wielkie dzięki
10 paź 13:44