Granice w punkcie
olka: Utknęłam na dwóch granicach. W pierwszej wychodzą mi 2/3 a powinno wyjść 1/3, w drugiej trochę
się plącze wiec proszę o objaśnienie.
1)
X→0
2)
X→8
9 paź 23:55
olka: I jeszcze jedna
3)
X→π/2
10 paź 00:03
Janek191:
| | 4 x | | x | | x | | 2 | |
1) f(x) = |
| = |
| *4 = |
| * |
| |
| | sin 2x | | 2 sin x*cos x | | sin x | | cos x | |
więc
lim f(x) = 1*2 = 2
x→0
10 paź 06:39
Janek191:
H
| | cos x | | − sin x | |
lim |
| = lim |
| = −1 |
| | x − π2 | | 1 | |
x→
π2 x→
π2
10 paź 07:04
Adam: 4x/sin2x=2*(2x/sin2x)→2
(8−x)/sin(πx/8)=(8/π)(π−πx/8)/sin(π−πx/8)→8/π
cosx/(x−π/2)=−sin(x−π/2)/(x−π/2)→−1
10 paź 07:15
Janek191:
H
| | 8 − x | | −1 | | 8 | |
lim |
| = lim |
| = |
| |
| | sin 18 π x | | 18 π*cos 18π x | | π | |
x→8 x→8
H − stosujemy regułę de l' Hospitala
10 paź 07:19
Eta:
| | 2*2x | | 2x | |
1/ lim |
| = 2*1=2 bo lim |
| =1 |
| | sin(2x) | | sin(2x) | |
x→0 x→0
10 paź 11:51