Ciągi
Michał: Zbadaj czy podany ciąg jest ograniczony z dołu, z góry lub jest ograniczony:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
dn = |
| + |
| + ... + |
| |
| | 41 + 1 | | 42 + 2 | | 4n + n | |
Zbadaj czy podane ciągi są monotoniczne od pewnego miejsca:
| | 5 * 7 * ... * (3 + 2n) | |
en = |
| |
| | 4 * 7 * ... * (1 + 3n) | |
Za pomoc z góry dziękuję.
9 paź 23:15
kochanus_niepospolitus:
dn −−− ciąg jest zbieżny, więc jest ograniczony
en −−− ciąg jest zbieżny, więc jest ograniczony
9 paź 23:23
kochanus_niepospolitus:
| | 3 | |
dn −−− ciąg rosnący −> d1 ≤ dn ≤ g < |
| |
| | 8 | |
| | 2 | |
en −−− ciąg malejący −> e1 = e2 ≥ en ≥ g > |
| |
| | 3 | |
9 paź 23:26
Michał: | | 1 | | 1 | |
dn jest ograniczony z dołu przez m = |
| , a ograniczenie z góry wynosi M = |
| . Jak |
| | 5 | | 3 | |
mam wykazać M?
e
n −−> czy mógłbym prosić o pomoc i wyjaśnienie krok po kroku wraz z wypisaniem góry i dołu?
Bardzo dziękuję za włożoną pracę i przepraszam za kłopot.
10 paź 09:31
Michał: | | 1 | | 1 | |
dn jest ograniczony z dołu przez m = |
| , a ograniczenie z góry wynosi M = |
| . Jak |
| | 5 | | 3 | |
mam wykazać M?
e
n −−> czy mógłbym prosić o pomoc i wyjaśnienie krok po kroku jak obliczyć w tym wypadku
monotoniczność? Bardzo dziękuję za włożoną pracę i przepraszam za kłopot.
10 paź 09:34
Michał: | | 1 | | 1 | |
dn jest ograniczony z dołu przez m = |
| , a ograniczenie z góry wynosi M = |
| . Jak |
| | 5 | | 3 | |
mam wykazać M?
e
n −−> czy mógłbym prosić o pomoc i wyjaśnienie krok po kroku jak obliczyć w tym wypadku
monotoniczność? Bardzo dziękuję za włożoną pracę i przepraszam za kłopot.
10 paź 09:34
kochanus_niepospolitus:
co do d
n ... OBLICZ GRANICĘ

co do e
n
najpierw sprawdzamy monotoniczność ciągu:
więc liczymy:
| | | 5*7*...*(3+2n)*(5+2n) | |
| | | 4*7*...*(1+3n)*(4+3n) | |
| |
= |
| = |
| | | 5*7*...*(3+2n) | |
| | | 4*7*...*(1+3n) | |
| |
| | 5+2n | | 4+3n + 1−n | | 1−n | |
= |
| = |
| = 1 + |
| < 1 (dla n>1) |
| | 4+3n | | 4+3n | | 4+3n | |
w takim razie, dla n≥2 ten ciąg jest MALEJĄCY.
I tyle miałeś zrobić
10 paź 09:39
kochanus_niepospolitus:
| | 2 | |
PS. oczywiscie en jest malejący i −> g = 0 a nie jak napisałem > |
| |
| | 3 | |
10 paź 09:57
Michał: Nie wiem jak policzyć granicę z ciągu, który jest w taki sposób opisany.
Co do e
n −> Gdy mamy przypadek e
n+1 wtedy dopisujemy po prostu kolejny wyraz ciągu?
| | 7*9*...*(2n+5) | |
Próbowałem robić to zapisując en+1 jako |
| , jednak nic z |
| | 7*10*...*(3n+4) | |
tego nie wychodziło. Czy była to poprawna metoda?
Ostatnia prośba − Jak obliczyć monotoniczność dla takiego ciągu: f
n =
3√n3 + 2 − n
10 paź 10:09
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
| | 5 | | 9 | |
limn−>∞ |
| * ( |
| )n−2 = 0 |
| | 4 | | 10 | |
10 paź 10:15
kochanus_niepospolitus:
co do f
n
f
n =
3√n3 + 2 − n =
| | 3√n3 + 2 − n | | (3√n3+2)2 +n*3√n3+2 +n2) | |
= |
| * |
| = |
| | 1 | | (3√n3+2)2 +n*3√n3+2 +n2) | |
| | n3 + 2 − n3 | |
= |
| = |
| | (3√n3+2)2 +n*3√n3+2 +n2) | |
| | 2 | |
= |
| |
| | (3√n3+2)2 +n*3√n3+2 +n2) | |
z tej postaci łatwo zauważyć, że lim f
n = 0 ... a także, ze f
n jest ciągiem malejącym
10 paź 10:31
Michał: Odnośnie fn − jeśli da się zastosować wzór skróconego mnożenie dla drugiej lub trzeciej
potęgi to wygląda to dobrze. Co jednak w wypadku, gdy mamy do czynienia z pierwiastkiem
czwartego stopnia lub wyższego stopnia?
Dalej nie rozumiem jak zrobić dn. Mógłbym prosić o rozbicie tego?
I oczywiście bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc.
10 paź 10:58