iloczyn kartezjański przestrzeni topologicznych
pp: Mamy dwie przestrzenie topologiczne (X, łx) i (Y, ły)
Czy ł:={A x B : A ∊ łx , B ∊ ły } jest przestrzenią topologiczną na X x Y? Dlaczego tak/nie ?
9 paź 22:39
kochanus_niepospolitus:
niech łx = R ; ły = R
czy RxR jest przestrzenią topologiczną?
9 paź 22:42
pp: RxR={(x,y): x∊łx, y ∊ ły}
U1 ∊ łx, U2∊ły
1.U1 = { (p,r): p∊łx, r∊ły}, U2={(s,t): s∊łx, t∊ły}
Teraz ich suma U1 ∪ U2 = { (p+s, r+t); p,s∊łx, r,t ∊ły } skoro p,s∊łx to ich suma również
∊ łx.
W ten sam sposób r+t ∊ ły. Czyli U1 ∪ U2 ∊ RxR
2. Sprawdzam, czy U1 ∩ U2 ∊ RxR
Czy iloczyn par będzie wyglądać tak (x,y)(s,t)=(xs−yt, xt+ys) ? I czy poprzedni punkt jest
okej?
10 paź 20:16
pp: Poprawka w drugiej linijce, U1, U2 mają należeć do RxR
10 paź 20:33